Magyar grófkisasszony hollywoodi románca

Apponyi Geraldine
Igazi romantikus szerelmi történet volt az övéké
Vágólapra másolva!
Igazi 20. századi tündérmese a szép magyar grófkisasszony és a sármos albán király házassága. Úgy tudni, a nagy nőcsábász hírében álló Zogu egy magazinban látta meg Apponyi Geraldine fotóit, és egyből felfigyelt rá. A nő arisztokrata származása már csak hab volt a tortán.
Vágólapra másolva!

Apponyi Geraldine nemcsak feltűnő szépségével, hanem elragadó személyiségével is felhívta magára az albán uralkodó figyelmét. Huszonhárom évig tartó házasságuk azonban minden szemtanú és visszaemlékező szerint messze túlmutatott az érdekkapcsolat fogalmán: igazi szerelmi szál kötötte össze őket.

Igazi romantikus szerelmi történet volt az övéké Forrás: OSZK

Bár az albán tündérmese gyorsan véget ért, a későbbi visszaemlékezések alapján mégis azt mondhatjuk, hogy a hányattatások és száműzetés ellenére a királyné férjével és gyermekével boldog életet élt.

Az írógép mögül a királyi trónra

A későbbi albán királyné 1915-ben született Budapesten, a Pécz-nemzetségbeli Apponyi-család ifjabb ágából, egy igencsak előkelő grófi családban.

Az Apponyiak a magyar politikai életben többször is számottevő szerepet játszottak:

Geraldine apja, Apponyi Gyula huszárkapitány és királyi kamarás, 1914-ben vette feleségül az amerikai származású Gladys Virginia Stewartot.

Apponyi Geraldine Forrás: DINASTÍAS

A fiatal gróf, Geraldine édesapja az első világháborúban, a fronton szerzett tüdőbaj miatt 1924-ben elhunyt. „Ekkor még Gyula valamennyi testvére, Apponyi Teréz, Antal, Adél, Franciska, és az a híres tigrisvadász Henrik is életben volt, akinek indiai történetei állítólag nagy hatással voltak a gyermek Geraldine fantáziájára" – írta 1938-ban az Est című lap. Geraldine anyja, férje korai halála után ismét megházasodott.

Az ifjú grófnő messze földön híres volt szépségéről Forrás: Origo

Kiválasztottja ezúttal egy Gontran Girault nevű francia alpesi vadász katonatiszt volt.

A család kiváló nevelésben részesítette a fiatal lányt,

aki többek közt Franciaországban, Olaszországban és Németországban töltötte az elkövetkező éveit. A külföldi nevelőintézetekben, valamint nagynénje és egyben nevelőanyja, Apponyi Adél nagyapponyi kastélyában is sokat vendégeskedett.

Apponyi Geraldine nagyon népszerű volt az arisztokrácia köreiben Forrás: Cultura

A harmincas évekre azonban az Apponyi-család a korábbi vagyonához képest alaposan elszegényedett.

Hogy ezért vagy csak inkább kedvtelésből, de Geraldine munkát vállalt: gépírónőként és a Magyar Nemzeti Múzeum kioszkjában idegenvezetőként is dolgozott.

A kezdeti félelem mély vonzalommá alakult át

A harmincas évek végére Geraldine az arisztokrata körök kedvencévé vált, és az operabál színpadán mindenkit elbűvölt szépségével.

A gyönyörű grófnőre a nemzetközi közvélemény, közte Ahmet Zogu király is felfigyelt.

Az Európa szerte híres és olykor botrányos nőügyeiről ismert uralkodó csak 42 évesen, tanácsadói sürgetésére szánta el magát a dinasztiaalapításra.

I. Ahmet Zogu, Albánia királya Forrás: Wikimedia Commons

A grófkisasszony jóval fiatalabb, mindössze 22 éves volt.

A korabeli sajtóban és a visszaemlékezésekben különböző legendák, történetek keringtek megismerkedésükről.

„Valószínűsíthetjük, hogy a király több jelölt között, közvetítők útján Zseri konteszről is fényképeket kapott, akit igen szépnek talált, s egyben választottja családi származásával és kifogástalan hírével is elégedett lehetett – mondja dr. Kitanics Máté, a Pécsi Balkán Műhely kutatója, akit néhány éve megkeresett a fiatal albán herceg, hogy elsősorban az Apponyi-család történetéről, családfájáról érdeklődjön.

Zogu és Apponyi Geraldine. A király egyből beleszeretett a szépséges magyar grófnőbe Forrás: Pinterest

– A készülő házasságról Horthy Miklós kormányzó is tudott, s nem volt ellenére, sőt, részben a várható külpolitikai haszon miatt támogatta a készülő frigyet." A király és a menyasszonyjelölt 1937. december 31-én találkoztak először a tiranai palotában, a szilveszteri bálon.

Horthy Miklós kormányzó támogatta a készülő királyi frigyet Forrás: Wikimedia Commons

A találkozó és házasság létrejöttében leginkább Zogu húgai, a hercegnők, és a legjobb barátnő, Teleki Kata segédkezett. „Mindketten kellemes benyomást tettek a másikra, Geraldine-ban pedig a kezdeti félelem vonzalommá alakult – teszi hozzá a szakember.

Apponyi Geraldine az operabálon (középen) mellette balra bizalmas barátnője, Teleki Kata grófnő látható Forrás: Origo

– Hosszas készülődés után végül a három napig tartó esküvői ünnepségeket április végén tartották meg. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az előre eltervezett frigy jól végződött, igazi szerelemházasság lett."

Az albán király elkezdett magyarul tanulni

Az albán nép leírhatatlan lelkesedéssel üdvözölte új királynéját, és napokig ünnepelte az eljegyzést. A jeles alkalomra

Horthy Miklós kormányzó is üdvözlő táviratot küldött,

amelyre az albán király válaszolt.

A kormányzó szívélyes gratulációt, nászajándékként pedig két lipicai mént küldött a királyi párnak Forrás: Wikimedia Commons/ National Library of France

„Melegen köszönöm azokat a jókívánságokat, amelyeket Főméltóságod részemre kifejezni méltóztatott – írta a Nemzeti Újság 1938. február elsejei beszámolója szerint. – Erősen remélem, hogy a nemes magyar nemzet és országom között fennálló évszázados barátsági kapcsolatok még szorosabbra fognak válni. Legőszintébb jókívánságaimat nyilvánítom Főméltóságodnak személyes boldogságára és a dicső Magyarország felvirágzására."

A királyi pár a tiranai esküvőn Forrás: Origo

A király odaadó figyelemmel és becses ajándékokkal halmozta el kedvesét, akinek szépsége még a legzárkózottabb albán szíveket is meghódította.

Zogu magyar nyelvleckéket vett, amelyhez könyveket, szótárakat hozatott.

„A leendő királyné napirendjéhez tartozott a reggeli katolikus mise, az albán nyelvtanulás, valamint Albánia történelmének és földrajzának tanulmányozása – mutat rá Dr. Kitanics Máté. – Ez utóbbiakat minden nap gyakorolta, mivel „szerepét" nem eljátszani akarta, hanem rendkívül komolyan vette. Megszerette Albániát és az albánokat, akiknek a közvetlenségét értékelte a legjobban. Támogatni akarta férjét az ország helyzetének javításában."

Divatot diktált az ifjú menyasszony

Az albán lakosság időközben nagyon megkedvelte az ifjú Geraldine-t. Nemcsak a korabeli sajtó, hanem a parlament is támogatta Zogu választását. A magyar arisztokrata hölgyet a „legnemesebb nyugati kultúra megtestesülése" kifejezéssel illették.

A mindig kifogástalanul elegáns Geraldine divatot diktált Albániában Forrás: Origo

Geraldine a hivatalos eseményeken, bálokon csakis a legelőkelőbb ruhákban tűnt fel: a budapesti Förstner és Róth-féle szalonokból rendszeresen érkeztek az igen drága kosztümök, shortok és kalapok.

Hitler egy luxus Mercedest küldött nászajándékul a királyi párnak Forrás: Bundesarchiv

Az esküvői ruhát végül Párizsban a Chanel állította össze és készítette el az Apponyi-család brüsszeli csipkéinek, drágaköveinek, gyöngyeinek és ezüsthímzéseinek a felhasználásával. A hófehér szaténból készült menyasszonyi ruhához több méternyi uszály is kapcsolódott.

Cigányzene és magyar ételek a tiranai királyi lakodalmon

A három napig tartó esküvőt 1938. április 27-én kezdték meg a lázasan ünneplő Tiranában, fényűző körülmények között.

A királyi udvarba magyar komornyik érkezett, és a lakodalomra Albániába utazott a pesti Pertis cigánybanda is.

Az 1938 áprilisi tiranai királyi esküvő Forrás: © Lucien Aigner/CORBIS

A francia és bécsi ételek mellett a nászlakomára magyar specialitások is készültek, mivel az Apponyi-család főszakácsa ugyancsak megérkezett.

A királynak Mussolini veje, Ciano gróf olasz külügyminiszter volt a tanúja Forrás: Corbis

A szertartás végét összesen százegy ágyúlövés jelezte. Horthy Miklós kormányzó a magyar nemzet nevében két lipicai mént küldött nászajándékul az ifjú párnak, az olasz külügyminiszter egy ezüst műtárgyat, a Duce aranyozott bronzvázákat, az olasz király egy sárkányszobrot,

Hitler pedig egy Mercedest ajándékozott.

A királyi párnak Európa szinte összes befolyásos politikusa elküldte gratulációját Forrás: Origo

A szertartás emlékére pénzt vertek, illetve Geraldine és Zogu képmásával díszített bélyeget nyomtak.

Sissit tekintette példaképének

A nagy kulturális különbségek ellenére Geraldine gyorsan beilleszkedett az albán társadalomba. Árvaházat építtetett az elhagyott gyerekek számára, szívén viselte az ország szociális helyzetének és a népesség életkörülményeinek javítását.

Úgy tudni Geraldine egyik nagy példaképe Sissi volt,

akinek alakját már az albán királyné gyerekkorában is igazi kultusz övezte Magyarországon.

Apponyi Geraldine példaképe Ferenc József hitvese, Sissi volt Forrás: Origo

1939-ben Geraldine állapotos lett, ezért két magyar mesterember, Kisdaróczy András és Horváth János az akkori legmodernebb technikával babakocsit készített a leendő trónörökös számára. A kis Leka végül 1939. április 5-én látta meg a napvilágot.

Apponyi Geraldine a trónörökössel, az ifjú Lekával Forrás: Origo

Amikor a rádió bemondta az örömteli hírt, a nép az utcára vonult, és a királyi párt éltette. Az öröm azonban nem tarthatott sokáig.

Országokon át menekült a királyi család

A sors fintora, hogy Leka születése után két nappal Olaszország megkezdte Albánia megszállását. Ám az albán kormány visszautasította az olasz követelések egy részét.

Az albán nép a király felszólítására hiába állt ellen, az ország az olasz agresszió áldozata lett.

A nagyhatalmi ábrándokat kergető olasz diktátor, Benito Mussolini 1939-ben megszállta Albániát Forrás: Wikimedia Commons

A királyi párnak és az újszülött trónörökösnek menekülnie kellett: elsőként a görög-macedón határ közelében kerestek menedéket, majd innen Larisszába utaztak. Geraldine és Leka, illetve Zogu külön-külön távoztak, végül tíznapos távollét után Szalonikiben tudtak újra találkozni.

A királyi pár az olasz agresszió után menekülésre kényszerült Forrás: Origo

„Albániában az okkupációval megkezdődött az olasz uralom időszaka, III. Viktor Emánuel az etióp császári cím mellé az albán királyi címet is felvette" – mondja Dr. Kitanics Máté.

III. Viktor Emánuel felvette az Albánia királya címet is Forrás: Wikimedia Commons

„A két ország perszonálunióra lépett egymással. Az említett események következtében pedig kezdetét vették főszereplőink görögországi, törökországi, franciaországi, angliai, egyiptomi majd ismételt franciaországi emigrációs évei."

Szívében mindig magyar maradt

Zogu ekkor már hosszú idő óta betegeskedett, és végül két évtizeddel később 1961-ben Párizs közelében hunyt el.

Geraldine a száműzetés évei alatt végig kitartott férje mellett.

Lekát apja halála után albán királlyá koronázták, majd Geraldine Spanyolországban vásárolt birtokot, ahol 1979-ig éltek.

A királyi pár a gyermek Zogu herceg trónörökössel, száműzetésben Forrás: Origo

„Lekát azzal vádolták meg, hogy spanyolországi birtokán kiképzőtábort működtet, ezért kiutasították az országból – állítja Gárdos Miklós a Magyar királyné a tiranai trónon című könyvében. – Egyes hírek szerint a vietnami háború idején fegyverekkel kereskedett, és informátorként a CIA-nak is dolgozott.

Zogu és Apponyi Geraldine fia, I. Leka már nem tudta elfoglalni a trónját Forrás: --

A kiutasítás után a királyi család Dél-Afrikába költözött, majd csak hosszú hontalanság után térhetett vissza Albániába.

Apponyi Geraldine 80 évesen, szellemi frissessége teljében adott riportot magyarul.

A királyi család a dél-afrikai száműzetés évei alatt. Középen a nyugágyon fekve Apponyi Geraldine látható Forrás: Origo

Úgy nyilatkozott, nagyon sajnálja, hogy előbb a kommunista diktatúra, majd a fizikai állapota miatt nem térhetett vissza hazájába Magyarországra, bár többször tervezte. Korábban gyakran hangoztatta fogadalmát, miszerint szívében sohasem fog elszakadni Magyarországtól.

Apponyi Geraldine az 1960-as években Forrás: Origo

Geraldine 2002. októberében, 87 évesen hunyt el egy tiranai kórházban.

Fia sokáig reménykedett az albán trón visszaszerzésében, ám a rendszerváltás után végül a köztársaság győzött a monarchiával szemben.

Szorgalmazzák a Nyugat-Balkán csatlakozását

2018. május 17-én Szófia adott otthont az EU-Nyugat Balkán csúcstalálkozónak, azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak a kétoldali kapcsolatoknak.

Apponyi Geraldine és Zogu király unokája, II. Leka herceg, a királyi címerrel a kezében Forrás: Wikimedia Commons

Magyarország a határon túli magyarság érdekei, biztonságpolitikai, valamint gazdasági megfontolások miatt évek óta a nyugat-balkáni államok minél gyorsabb uniós csatlakozását szorgalmazza, elsőként is Szerbia, illetve Montenegró tekintetében.

Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában 2018. május 17-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

„A magyar Kormány 2018 márciusában kormányhatározatban több száz millió forintot irányzott elő az albániai, bosznia-hercegovinai, koszovói, macedóniai, szerbiai és montenegrói kulturális kapcsolatok élénkítésére – tájékoztatott Dr. Kitanics Máté. –

Apponyi Geraldine személye is összekötő kapocs a két ország közös történelmében Forrás: Origo

Magyar-albán viszonylatban a „koncentrált kulturális megjelenés" történeti dimenziója akár többek között Hunyadi János és Szkander bég közös törökellenes harcait, a 17–18. századi visszafoglaló háborúk idejére tehető magyarországi albán beköltözéseket, Nopcsa Ferenc albániai „kalandjait" vagy éppen Ahmet Zogu király és Apponyi Geraldine házasságát és annak napjainkig terjedő utóéletét mutathatná be."