Rekordmennyiségű mikroműanyag úszik a Földközi-tengerben

mikroműanyag
A crew member shows the micro-plastic samples taken from the ocean onboard the 33m-long Swiss sailboat Fleur de Passion docked in Singapore during a stop-over as part of the Ocean Mapping Expedition on March 14, 2018. The 33-metre (109-foot) sailboat, called Fleur de Passion, has completed two-thirds of its four-year journey around the world 500 years after an expedition led by Portuguese explorer Ferdinand Magellan circumnavigated the globe. The expedition aims to observe, understand and map the state of the oceans during its voyage that began in 2015 and is expected to end in 2019. It will study noise pollution in the oceans, greenhouse gas emissions and plastics pollution, among others. / AFP PHOTO / Roslan RAHMAN
Vágólapra másolva!
ekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) pénteki jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tengerben és partjainál található szemét 95 százalékban műanyagból áll, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban Olaszország, Egyiptom és Franciaország következik a szemétmennyiség származását tekintve. A problémát súlyosbítja a nyaralószezon. "A nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét" - közölte a WWF.

A Földközi-tenger partvidéke szinte teljesen lakott, így az a veszély fenyegeti a tengert, hogy műanyagcsapdává válik. A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyag szemét kerül a tengerbe" - emelte ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerbiológusa.

A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladékgazdálkodás. A folyók ezért a szemetet a tengerbe szállítják, elsősorban a Nílus, a Pó, az Ebro és a török Ceyhan és Seyhan folyók.

Egy svájci kutatóhajó személyzetének egyik tagja mutatja a begyűjtött mikroműanyag-mintákat Forrás: AFP/Roslan Rahman

"Európa hatalmas mennyiségű műanyag szemetet termel. Javítani kell a hulladékelhelyezés és -újrahasznosítás rendszerén" - mondta Hein. Kifejtette, hogy a turisztikai szektorban gondoskodni kell a célállomások infrastruktúrájának fejlesztéséről, a hoteleknek és hajóknak hatékony belső szemétgyűjtő rendszert kell kialakítaniuk és a hulladékot teljes mértékben szelektálniuk kell.

A Földközi-tenger állatvilágára jelentős hatással van a szennyezés. A tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható műanyag, elsősorban celofán és PET.

A tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen például a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett. A barázdásbálnák, amelyek a vizet sziláikon átszűrve táplálkoznak, ezen a védett területen csaknem ötször nagyobb mértékben terheltek káros anyagokkal, mint a kevésbé szennyezett területeken.

A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza. A probléma 134 állatfajt érint.

A Földközi-tenger térségében 150 millió ember él, akik évente fejenként 208-760 kilogramm szemetet termelnek.