A csinling-óriáspandák kutatására hoztak létre központot

Shenyang giant panda Pu Pu confirmed to be male after eight month China Chinese Liaoning Shenyang giant panda Pu Pu pupu male
Giant panda Pu Pu, which is confirmed to be male, plays at the Shenyang Forestry Park in Shenyang city, northeast China's Liaoning province, 16 April 2018. Shenyang Forest Wild Zoo announced on Tuesday (24 April 2018) night that Pu Pu, a giant panda in Shenyang Forestry Park of Liaoning Province was confirmed to be male. Eight months ago, four giant pandas, one male and three females, settled down at the zoo and Pu Pu is one of them, which was regarded as female at that time.
Vágólapra másolva!
Kutatóközpontot hoztak létre a csinling-óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) tanulmányozására az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Hszienben.
Vágólapra másolva!

A szerdán megnyílt központ munkatársai öt kutatási területre összpontosítanak: a csinling-óriáspanda fajmegőrzésének biológiájára, genetikájára, fiziológiájára, a betegségei megelőzésére és táplálkozására.

Képzéseket is tartanak szakemberek számára, csereprogramokat szerveznek más kutatóközpontokkal és konzultációkat ajánlanak fel - mondta el Tang Suang-zsen, a tartomány erdészeti hivatalának helyettes vezetője.

Óriáspanda Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

A központ a 2005-ben alfajként elismert csinling-óráspandára összpontosít. Az óriáspandákhoz képest ennek az alfajnak kisebb és kerekebb a koponyája, rövidebb az orra, és ritkább a szőrzete, mint a szecsuáni alfajoknak. Színük inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér.

A kutatóközpontban jelenleg 22, emberek által nevelt óriáspanda él.

A barna óriáspandák első három egyedére a Csinling-hegységben lévő Foping Természetvédelmi Rezervátumban bukkantak 1985-ben, 1990-ben és 1990-ben. A negyediket és az ötödiket Senhszi-tartományban találták 1992-ben, majd 2009-ben.

Egy 2011 és 2013 között végzett országos kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling-hegység térségében, populációjuk lassan növekszik.