A mesterséges intelligencia megjósolta, melyik csapat nyeri a vb-t

Vágólapra másolva!
Tombol a futball-világbajnokság, a legtöbb szurkolót valószínűleg az érdekli legjobban, kedvenc csapata vajon megnyeri-e a tornát. Egy mesterséges intelligencia több ezer szimulációt futtatott le, hogy megjósolja a döntő végeredményét.
Vágólapra másolva!

Jelen pillanatban a bukmékereknél a brazilok tűnnek favoritnak. Egy három egyetem (a Dortmundi Műszaki Egyetem, a Genti Egyetem, valamint a Müncheni Műszaki Egyetem) által fejlesztett mesterséges intelligencia azonban egészen máshogy vélekedik erről a kérdésről. A kutatók százezer szimulációt futtattak le a géppel, az eredmények alapján azonban Brazília egészen biztosan nem emelheti a magasba a Világkupát.

Német vagy spanyol győztest jósolt az AI

Az eredmények egyelőre nem jelentek meg nagy presztízsű tudományos szaklapban, az interneten érhetőek el az arXiv weboldalán.

Forrás: SPF\Shutterstock

A gép több tízezer lehetséges forgatókönyvet vett számításba. Először is mérlegelte azokat a tényezőket, amik fontosak, és kiszelektálta azokat, amik nem. Például fontos szempont volt, hogy az adott csapat hány nemzetközileg is elismert játékossal rendelkezik, nem számított ugyanakkor az a faktor, hogy milyen nemzetiségű az adott válogatott edzője.

Az eredmények alapján, ha Németország eljut a negyeddöntőkig, ők lesznek a győztesek, ellenkező esetben Spanyolország diadalmaskodhat.

Az AI szerint Iránnak, Szaúd-Arábiának és Japánnak egyáltalán nincs esélye a győzelemre.

Forrás: IFL Science