Meglepő dolog történik az Antarktiszon, és ez végre jó nekünk

Vágólapra másolva!
Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést - állítják a kutatók.
Vágólapra másolva!

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi régió alatti földkéreg

évente akár 4,1 centiméterrel is emelkedhet.

A tudósok ahhoz hasonlítják a jelenséget, mint amikor valaki felkel egy habszivacsról, és az elkezdi visszanyerni eredeti formáját.

Az emelkedés mértéke, amely a világon valaha mért egyik leggyorsabb, valószínűleg gyorsulni fog, és

az anyakőzet akár 8 méter magasra is megemelkedhet még a század folyamán, segítve a jégtakaró stabilizálódását, és megszakítva a globális tengerszint-emelkedést, amely komoly fenyegetést jelent a part menti területekre Bangladestől egészen Floridáig.

A Dán Műszaki Egyetem és az Ohiói Állami Egyetem munkatársaként is dolgozó Valentina Barletta, a tanulmány vezető szerzője szerint eredményeiket, amelyek „jó hírt” jelentenek az Antarktisz számára, a nyugat-antarktiszi régió Amundsen-tenger körüli részén kihelyezett GPS-es érzékelőkre alapozták. A nyugat-antarktiszi jégtakaró, amely teljes elolvadása esetén több mint három méterrel növelné a globális tengerszintet, döntő része az óceán fenekén pihen, és a jég súlya tartja odalent.

Forrás: Planetary Visions/ESA

A tengerfenék alatti anyakőzet gyors emelkedésével egyre több jég jut ki a szárazföldre, csökkentve a kockázatát a jégtakaró feltöredezésének, amiért a jég alá bejutó melegedő óceánvíz a felelős.

- írták a kutatók.

Egy múlt héten megjelent másik tanulmány szerint 1992 óta háromezer milliárd tonnányi jég olvadt el az Antarktiszon, csaknem egy centiméterrel növelve a globális tengerszintet, és ez a folyamat egyre rosszabbodik. Gyakran évezredekbe telik, amíg a Föld kérge újraformálódik egy-egy nagyobb jégveszteség után. Skandinávia és Alaszka bizonyos részei például még mindig emelkednek azóta, hogy a legutóbbi jégkorszak végével több mint egy kilométer vastag jégtakaró tűnt el róluk.

(MTI)