Aggasztó az esőerdők eltűnése Délkelet-Ázsiában

2018.07.06. 15:00

Nagyobb mértékben tűnnek el az erdőterületek Délkelet-Ázsiában, mint ezt eddig vélték.

Műholdas felvételek segítségével a kutatók megállapították, hogy 2000 óta a vártnál nagyobb mértékben zajlott erdőirtás Délkelet-Ázsia kritikus fontosságú felföldi területein - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Zhenzhong Zeng, a Princeton Egyetem kutatója, a Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy műholdas adatok és számítógépes algoritmusok alapján jutottak erre a következtetésre.

Jelentésük szerint 2000 és 2014 között 29,3 milliárd hektár területű erdő tűnt el. Ez 57 százalékkal nagyobb veszteség, mint amennyi az Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) erdőirtásra vonatkozó becslései alapján várható lenne. A legtöbb erdőt mezőgazdasági termőterület létrehozása érdekében irtották ki - emelte ki Zeng.

Mivel az erdők elnyelik a légköri szén-dioxidot, égetésük pedig növeli az üvegházhatású gázt a légkörben, az eltűnésük pusztító hatású lehet.

A szakértő szerint a hegyi térségek erdőből termőterületté válásának széles körű környezeti hatása lehet a víz és a talaj minőségére is.