Ezeréves afrikai érme egy lakatlan ausztrál szigeten

érme
Az afrikai rézből készült érme korát 1000 évesre becsülik
Vágólapra másolva!
Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz becsült kora akár ezer év is lehet, tehát még jóval Ausztrália James Cook által történt felfedezése előtti időkből származik.
Vágólapra másolva!

Az első afrikai érméket még a második világháború idején találták

A rézből készült érme a Wessel-szigetekhez tartozó Elcho-szigeten, Ausztrália északi partjai közelében került elő. A tudósok szerint azokhoz hasonlít, amelyeket a Királyi Ausztrál Légierő (RAAF) egy katonája talált 1944-ben a Wessel-szigetek egy meg nem nevezett, elhagyatott tengerpartján.

A lakatlan Elcho-sziget látképe madártávlatból Forrás: ABC News Australia

A háborúban talált érmékről kiderült, hogy egy kelet-afrikai városból, a mai Tanzánia területén fekvő Kilwából származtak.

Ha a most megtalált érméről is megállapítják, hogy Kilwából való, akkor akár 1000 éves is lehet, mert a kilwai szultanátus a 11. században kezdett saját pénzt verni.

Amatőr régészek kutattak az 1944-es felfedezés helyszínén

Az érmét Canberrába szállították, hogy megvizsgálják az eredetét és korát.

- magyarázta kedden Mike Owens, az érmét felfedező csoport egy amatőr történész tagja.

Mike Owens, az amatőr kutatócsoport tagja, tenyerén a most felfedezett érmével Forrás: ABC News Australia

„Nagyon törékeny és vékony, de a mérete megfelelő, a súlya megfelelő, a színe is jó, és a szakértőink szerint Kelet-Afrikából származik, mert semmi máshoz nem hasonlítható” - jelentette ki Owens.

Az afrikai rézből készült érme korát 1000 évesre becsülik Forrás: ABC News Australia

A Past Masters amatőr történészekből, kutatókból és régészekből álló csoport öt évet töltött el az 1944-es lelet helyszínének felkutatásával.

A háborúban talált érmékről kiderült, hogy egy kelet-afrikai városból, a mai Tanzánia területén fekvő Kilwából származtak Forrás: Australian Geographic

A csoport bizakodik, hogy az eredeti helyszínt sikerült fellelniük, és az támpontot adhat a nagy kérdésre: hogyan kerültek a kora középkori afrikai érmék Ausztráliába.

Rejtély, hogyan kerülhettek az érmék Ausztráliába

Az ausztrál kontinensről – amelyet 1606-ban holland hajósok fedeztek fel – szóló első részletes leírás a híres felfedezőtől, James Cook-tól származik.

James Cook írta le először részletesen a kelet-ausztrál partvidéket Forrás: Reference.com

Cook a legelső déli expedíciója során hajója, az Endeavour fedélzetén 1769-ben érte el Ausztrália keleti partvidékét,

amelyet 2000 kilométeres hosszúságban derített fel, kijutva a kontinenst északon határoló Arafura-tengerre.

James Cook kapitány, a híres brit felfedező portréja (Nathaniel Dance egykorú festménye) Forrás: National Maritime Museum, Greenwich, London

Cook expedíciója után az angolok egyfajta „börtönszigetként" használták a kontinenst, ugyanis az első telepesek Nagy Britanniából száműzött fegyencek voltak.

Ausztrália bennszülött lakosságának ősei mintegy 50 ezer éve érkeztek a kontinensre.

Ausztrália őslakói a melanéz népcsoporthoz tartoznak Forrás: TripAdvisor

Az őslakosság – amelynek sorsa nagyon hasonló az észak-amerikai indián törzsekéhez – a melanéz népcsoporthoz tartozik. Hogy Cook felfedezése előtt milyen kapcsolat lehetett Afrika és a déli kontinens között, az egyelőre még rejtély.