Ön is meneküljön, ha fejvesztve rohanó macskát lát!

macska
Földrengésérzékelő macskák
Vágólapra másolva!
Érdekes videót rögzített egy japán „macskakávézó" biztonsági kamerája. A látszólag kihalt helyiségben váratlanul több macska kezd el rohangászni, majd hamarosan jól látható és hallható földmozgás következik be.
Vágólapra másolva!

Az eset június 18-án történt, amikor egy 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Oszaka tartományt. Öt ember meghalt és több százan megsebesültek.

A SoraNews 24 azonban arról számolt be, hogy a közeli Wakajama prefektúrában, ahol a videó készült egyetlen macska sérüléséről sem tudnak.

A videót a CAT Cafe CATchy nevű macskabarát és macskamentő kávézóban rögzítették. A felvételen jól látható, hogy a macskák mintegy tíz másodperccel a földrengés előtt nyugtalanul kezdenek rohangálni és menedéket keresni. Majd hallatszik a földrengés robaja.

A stresszes macska félelmében elbújhat Forrás: Origo

Az irodalomban számos esetet rögzítettek, amelyben arról számolnak be, hogy különféle állatok – például kígyók, patkányok – a földrengés előtt rendkívül nyugtalanokká váltak. A kutatók nem tudják, mi lehet ennek az oka.

Földrengésérzékelő macskák Forrás: CAT Cafe CATchy

Egyik elképzelés szerint az állatok megérzik a földrengést előrejelző nagyon parányi „p-hullámokat", amelyek az emberek számára észlelhetetlenek.

Sajnos az állatoknak ez a képessége az emberek számára nem túl hasznos. Hiszen, amíg egy állat számára pár másodperc az életet jelentheti, addig az ember ennyi idő alatt általában nem tud biztos helyre menekülni.