Hat kilométeres jéghegy szakadt le Grönlandnál, egy másik egy falut tart rettegésben

Grönlandi-tenger
A Grönlandi-tenger
Vágólapra másolva!
Hat kilométer széles jégtömeg szakadt le egy gleccserről Grönland keleti részén, míg a szigetország másik felén egy aprócska part menti település lakosságát tartja rettegésben egy hatalmas jéghegy.
Vágólapra másolva!

A New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint

több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb jéghegyleválás Grönlandon.

A borjadzást a professzor felesége rögzítette június 22-én, amikor a pár hétig a Helheim-gleccsernél táborozott, hogy adatokat gyűjtsön a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások pontosabb előrejelzéséhez.

Holland szerint a time-lapse módszerrel készített videó 20-szoros gyorsításban mutatja be, ahogy Grönland éves jégvesztésének 3 százaléka lezajlik mindössze 30 perc alatt.

- idézte fel a szakember.

A páros ugyan Grönlandot tanulmányozza, de Holland megjegyezte, hogy a Déli-sarkvidék ad okot az igazi aggodalomra, hiszen ott minden sokkal nagyobb, és éppen emiatt sokkal több is forog kockán.

Forrás: Wikimedia Commons

Mindeközben Grönland északnyugati részén egy másik hatalmas jéghegy tartja rettegésben az aprócska Innaarsuit nevű falu lakosságát.

A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy borjadzás esetén szökőárral borítja be a falut.

A jéghegy ugyanakkor a jelek szerint leér egészen a tengerfenékig, és egyelőre nem mozdult meg. A parthoz közeli veszélyzónában élőket átköltöztetik a falu magasabban fekvő területeire.

Tavaly nyáron négy ember halt meg, amikor hatalmas hullámok söpörtek végig egy északnyugat-grönlandi településen.