Hatékonynak bizonyult egy Alzheimer-kór elleni gyógyszer

Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór sokakat, elsősorban időseket érintő, ma még gyógyíthatatlan betegség
Vágólapra másolva!
Hatékonynak bizonyult az enyhe vagy közepes Alzheimer-kór kezelésében a kínai kutatók által kifejlesztett új gyógyszer.
Vágólapra másolva!

A GV-971 nevű szert a Kínai Óceán Egyetemnek, a Kínai Tudományos Akadémia Sanghaji Gyógyszerészeti Intézetének és a Green Valley gyógyszergyárnak a szakemberei fejlesztették ki egy 21 éven át tartó kutatásban.

A szer klinikai próbáinak harmadik fázisa befejeződött, ez után fogják piacra vezetni a gyógyszert.

A klinikai próba utolsó szakaszának résztvevői naponta kétszer 450 milligramm GV-971-et szedtek 36 héten át, ami hatékonynak bizonyult kognitív funkcióik javításában.

Az agy tornáztatása is sokat segíthet a leépülés ellen Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A szer, amelynek hatóanyagát barna algából vonták ki, enyhe vagy közepes súlyosságú Alzheimer-kórban szenvedők kezelését segítheti. A korábbi független állatkísérletek is kimutatták, hogy a GV-971 képes az immunrendszer szabályozására, csökkenti az idegszövetek gyulladását, és javítja a kognitív funkciókat.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan agyi rendellenesség, amelynek tünetei az emlékezetromlás és a kognitív hanyatlás. A betegségnek egyelőre nincs gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket.

A világon jelenleg mintegy 48 millió ember él Alzheimer-kórral, számuk a népesség öregedése miatt egyre nő.

Az új gyógyszer új utat nyit a kór kezelésére, és a betegeknek új megoldást és reményt kínál - hangoztatta Kang Mej-jü, a kutatás egyik vezető tudósa.