Több száz orosz műhold érkezik a világűrbe

műhold
Szojuz-2b hordozórakéta indítása. A tervekben szerepel egy 50 tonna teherbírású hordozórakéta kifejlesztése is
Vágólapra másolva!
Oroszország 640 műholdat akar a világűrbe juttatni Szféra (égbolt) nevű új űrkutatási programja keretében a következő 10 év alatt - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Roszkozomosz, az orosz űrkutatási hivatal vezetésével találkozva.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök jelentette be az új űrprogramot

A műholdakat három szakaszban bocsátják fel 2022-ig, 2024-ig és 2028-ig. Az új műholdakat a navigáció és a távközlés terén, valamint a Föld távoli megfigyelésére használják fel - tette hozzá az orosz elnök.

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be az új űrprogramot Forrás: Sputnik/Alexei Druzhinin

Putyin fontosnak nevezete, "hogy mind a hazai vállalkozások és külföldi partnereink érdeklődést mutassanak a program iránt, és hogy a lehető leggyorsabban hozzálássanak a megvalósításához".

Szupernehéz teherűrhajó kifejlesztésén is dolgoznak

A Szféra önálló szövetségi program lesz, amelyhez ma megkaptuk az elnök belegyezését - jelentette be a találkozó után Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője.

Szojuz-2b hordozórakéta indítása. A tervekben szerepel egy 50 tonna teherbírású hordozórakéta kifejlesztése is Forrás: RussianSpaceWeb.com

A találkozón az orosz elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az orosz űrkutatási program más projektjeit is időben megvalósítsák,

azaz 2021-re már útnak indíthassák az Angara hordozórakétákat,

2022-ben megkezdhessék a Szojuz-5 rakéták tesztrepüléseit, és 2028-ban egy szupernehéz rakéta indulhasson a világűrbe, amely képes lesz több mint 50 tonna terhet szállítani.