Bűzös algák inváziója fenyegeti a népszerű üdülőövezetet

Mexikó Cancún Cancun, Playa del Carmen barna alga
Vágólapra másolva!
Bűzös barnaalga-vész fenyegeti Mexikó egyik népszerű üdülőövezetét.
Vágólapra másolva!

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) kutatói szerint ökológiai összeomlás veszélye fenyeget az úgynevezett golffű nevű barna alga (Sargassum) elterjedése miatt Quintana Roo állam partjainál.

A barna algák szennyezik az ökoszisztémát. 2015 óta megkétszereződött az algák mennyisége a latin-amerikai ország partjainál, a gyors növekedés oka valószínűleg a klímaváltozás és a környezetszennyezés - fejtette ki Brigitta Ine van Tussenbroek, az UNAM kutatója.

A barna algák befolyásolják a víz oxigéntartalmát, növelhetik a víz károsanyag-tartalmát, megváltozik általuk a korallzátonyok ökológiai egyensúlya

- mondta a szakértő. A barna alga kedvező körülmények között 18 nap alatt képes megkétszerezni a hosszát.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Nico Mazzanti

Mivel Quintana Roóban nagy szerepe van a turizmusnak, a kormány is riadót fújt. Az algavész miatt töröltek már nyaralásokat turisták, ami miatt veszélybe kerülhet több munkahely is a régióban - közölte Maria Beristain, a turizmusért felelős szenátusi bizottság tagja.

Az állam kormányzója szerint már 80 millió pezót (1,2 milliárd forintot) invesztáltak abba, hogy megtisztítsák a vizet és a partokat az algától.

(MTI)