Soha nem látott anyag érkezett az űrből

Vágólapra másolva!
Amikor a sárgás kőre 2016-ban rátaláltak az orosz aranybányászok, azt hitték, kinyerhetik az értékes nemesfémet a kőből. Mint kiderült, aranyat ugyan nem tartalmazott, mégis valami egészen különlegesre sikerült rálelni.
Vágólapra másolva!

A tudósok szerint a szikla egyértelműen az űrből érkezett, és egy, a Földön nem létező ásványt tartalmaz, amelynek hivatalos neve egyelőre nincs, ideiglenesen ukaititnek kereszteltél el a szibériai Uakit régió alapján, ahol a meteorit becsapódott.

Túl apró ahhoz, hogy alaposan megismerjük

A különleges ásvány csak mikroszkopikus méretben található meg a kődarabban, amelynek nagy részét vas teszi ki. 98 százalékban kamacit, ami vas-nikkel ötvözet, 90 százalékos vas tartalommal. A Földön ilyen csak meteoritdarabokban található

A maradék két százalékot vagy egy tucat különböző ásvány tesz ki. Annyi biztos, hogy az összetételét tekintve az objektum rendkívül forró (1000 Celsius-fok feletti) környezetben keletkezett.

A szikladarabban rejlő uakitit mérete mindössze 5 mikrométer. Összehasonlításképpen az emberi hajszál átmérője 99 mikrométer, az egészséges vörösvérsejteké 6 és 8 mikrométer között van.

Ebből kifolyólag az új ásványt nagyon nehéz tanulmányozni, nem is sikerült minden tulajdonságát megfejtenie a kutatóknak.

Forrás: webmineral.ru

Annyit viszont sikerült kideríteni, hogy szerkezetileg a szintén űrből származó karlsbergit és az osbornit struktúrájára hasonlít, amik nitrid tartalmú ásványok, emellett rendkívül kemények.

A Mohs-féle keménységi skálán az új anyagot 9 és 10 közötti értékre teszik. A legkeményebbnek tekintett gyémánt 10 pontos, az uakitit ennél valamennyivel puhább.

A további vizsgálatokhoz érzékenyebb műszerekre van szükség, vagy olyan meteoritot kell találni, amiben nagyobb uakitit szemcsék rejtőznek.

Forrás: Science Alert