Megemelte a földrengés Lombok szigetét

Powerful Earthquake Strikes Indonesia's Lombok Island  Lombok ALERT emergency tent EARTHQUAKE EVACUATION north Lombok Indonesia News General News Human INterest Disaster Disaster and Accident asphalt PLANT tree vehicle ROAD CAR recreation road surface
A rengés központjában emelkedett, máshol megsüllyedt a sziget
Vágólapra másolva!
A több mint háromszáz emberéletet kioltó földrengés miatt 25 centiméterrel megemelkedett az indonéziai Lombok szigetének tengerszint feletti magassága - közölték szakértők szombaton.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói az augusztus 5-i földrengést követően készült műholdfelvételek alapján állapították meg, hogy sziget felszíni magassága megváltozott. A sziget tengerszint feletti magassága az epicentrum környékén emelkedett meg, a sziget többi részén viszont 5-15 centiméterrel csökkent.

A rengés központjában emelkedett, máshol megsüllyedt a sziget Forrás: AFP/NurPhoto/Garry Lotulung

A hetes erősségű földrengés miatt mintegy 270 ezer ember vált földönfutóvá, miután a természeti csapás 68 ezer házat pusztított el az indonéz szigeten.

Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű peremén fekszik, hol a világ más részeihez képest rengeteg a szeizmikus és a vulkáni tevékenység. Itt található a világ aktív és szunnyadó tűzhányóinak több mint háromnegyede.