Még a szívtelen gyilkosnak is vannak érzései

orka
Vadászó kardszárnyú delfinek (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben megható hír járta be a világot. Egy kardszárnyú delfin – amelyet gyilkos bálnának vagy orkának is neveznek – anya borja közvetlenül a születése után elpusztult. Ilyenkor az állatok általában hamar otthagyják az élettelen utódot, de ez esetben a mama több mint két hétig hordozta borját az orrán.
Vágólapra másolva!

A washingtoni Bálnakutató Központ munkatársai figyelték meg a J35 jelű kardszárnyú delfint, amely társaival egy lazacrajra vadászott a Haro-szorosban, San Juan-szigettől nyugatra. Az állat július 24-én ellett, de borja nem sokkal ez után elpusztult.

Az anyaállatban azonban olyan erős volt az anyai ösztön, hogy még legalább 17 napig hordozta az orrán az elpusztult utódot. (A vízi emlősök megpróbálják a felszínen tartani a bajba jutott társukat, illetve utódukat, hogy levegőhöz jussanak.)

Végül csak akkor hagyta ott a borját, amikor a tetem elkezdett oszlani.

A veszélyeztetett fajok közé sorolt orka ez után visszatért a társaihoz, és újra kezdett vadászni és táplálkozni. A kutatók nagyon megkönnyebbültek, amikor látták, hogy J35 visszatér a normális viselkedéséhez, mert attól tartottak, hogy az anyaállat is elpusztul a borja után.

Vadászó kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography