Csak a halál választhatta el a világ leggonoszabb szerelmespárját

Bonnie és Clyde egy "idilli" pikniken
Bonnie és Clyde egy "idilli" pikniken
Vágólapra másolva!
Bonnie és Clyde egyértelműen a világ egyik leghíresebb és leghírhedtebb bűnözőpárosa volt. Két évig tartó garázdálkodás: bankrablás, emberrablás és gyilkosság után a gengsztereket szó szerint szitává lőtték, és az Egyesült Államok kormánya több mint egy tucatnyi családtagot és barátot állított a bíróság elé. O. Eastus ügyész ekkor meglepő kijelentést tett: szerinte Clyde édesanyja, Cumie Barrow állt az összeesküvések élén.
Vágólapra másolva!

Gondosan menedzselte a fia ügyeit

A 20. század egyik legizgalmasabb bírósági tárgyalásán az ügyész Clyde Chestnut Barrow édesanyját, Cumie Barrowt helyezte a vádak középpontjába. Hangsúlyozta, hogy a nő rendszeresen találkozott a menekülő férfival, és élelmet, ruházatot és egyéb szolgáltatásokat nyújtott neki, miközben a háttérből támogatta a rablásokat, megszervezte az alibiket.

– írja a History.com.

Bonnie és Clyde a valóságban... Forrás: Origo

„A bűnözőkkel kapcsolatban álló személyek és számos bizonyíték is egy olyan anyáról beszél, aki gondosan menedzselte a fia ügyeit, ügyesen talált ki kisebb-nagyobb hazugságokat, beszervezte az újságírókat, és nagy valószínűséggel olyan kifizetéseket is kezdeményezett, amelyek hosszú távon segítették a rablásokat és gyilkosságokat."

Bonnie és Clyde drámájában így szinte mindig Cumie lehetett a kulcsszereplő. És bár többen egyszerű, szerető és a fiát védelmező anyának írták le, a történet ennél minden bizonnyal bonyolultabb.

... és a filmen (Faye Dunaway és Warren Beatty) Forrás: AFP

Műveltebb volt, mint a férje

Cumie Walker Swift Texas államban született 1874-ben. Épp csak betöltötte a 17. életévét, amikor feleségül ment Henry Barrowhoz. Jóval műveltebb volt férjénél, aki évek óta tartó betegsége miatt soha nem járt iskolába. A házaspár szinte az egész életét a földeken, gazdálkodással töltötte. Akkoriban szinte minden napjuk kihívást jelentett, különösen miután 1918-ra a családjuk kilenctagúra bővült (Clyde volt az ötödik gyermek). Cumie ekkor kezdte elsajátítani a túlélés egyedi és különleges praktikáit és készségeit.

Az I. világháború után a mezőgazdasági árak mélyrepülésbe kezdtek, és emiatt Henry és Cumie 1922-ban kénytelen volt egy dallasi nyomortelepre költözni. A család szűkös anyagi körülményei miatt Clyde Barrow feladta a tanulmányait, és tinédzserként gyári sormunkásnak állt. Bár több munkahelyen is dolgozott, az igen alacsony bérezést egy pillanatig sem fogadta el. Úgy érezte, hogy ez a pénz egyszerűen nem elegendő az általa vágyott élet eléréséhez. Ezért új lehetőségek után nézett.

Bonnie és Clyde egy "idilli" pikniken Forrás: Origo

Lopással kezdődött a „pályafutása"

Bár Clyde eleinte megpróbált alkalmazkodni a dolgos hétköznapok kihívásaihoz, hamarosan rájött, hogy ez nem felel meg neki. Kisebb-nagyobb dolgokat lopott. Fémtárgyakkal kezdte, amelyekkel az édesapjának próbált segíteni, majd egyre nagyobb tételben gondolkodott. Hamarosan már autókat feszített fel és lopott el.

A fiatalt először 1926-ban tartóztatták le, amikor elfelejtett visszavinni egy kölcsönzött autót. Másodjára testvérével, Buckkal együtt csukták börtönbe, pulykalopásért. Később széfeket, boltokat raboltak ki és autókat loptak.

Amikor már a rendőrségnek feltűnt a dallasi ténykedésük, áthelyezték a bűntények székhelyét Texas más városaiba.

A szerelmespár szerette magát fényképeztetni Forrás: Origo

Az okos, tehetséges és szép Bonnie Elisabeth Parkerrel 1930. január 5-én, egy baráti összejövetelen találkoztak. A vékony szőkeség épp akkoriban vált el tinédzser korú férjétől (aki gyilkosság miatt épp börtönben ült), Roy Thortontól, akihez hat nappal a 16. születésnapja előtt ment hozzá. A sors fintora, hogy pár héttel később Clyde-ot lopás és betörés vádjával letartóztatták. A két nagyravágyó fiatal azonban szinte első látásra beleszeretett egymásba.

Anyja kérvényezte a szabadlábra helyezését

Még csak 19 éves volt, amikor Clyde először került börtönbe, ahol egy vascsővel szétverte az egyik rabtársa fejét, aki korábban többször bántalmazta szexuálisan.

Ez volt a fiatal férfi első gyilkossága, de nem tudták rábizonyítani, és egy másik rabtársa nyakába varrták az esetet.

Cumie közben interjút adott a Waco News-Tribune újságnak, amelyben állította, hogy fia a rablások időpontjában Dallasban, és nem Houstonban tartózkodott. Hozzátette azt is, hogy Clyde egyszerűen rossz társaságba keveredett és korábban soha nem követett el bűncselekményeket.

Természetesen hazudott. Erről és a fia koráról is, akit fiatalabbnak állított be, hiszen tudta, hogy az állam engedékenyebb a tizenévesekkel szemben. Cumie ezért ügyesen felépített egy szép kis történetet, és közben szorgalmasan azon ténykedett, hogy kiszabadítsa fiát a börtönből. Közben Clyde sem tétlenkedett: annak érdekében, hogy elérje szabadon bocsátását, egy baltával levágta két lábujját (ennek köszönhetően élete végéig sántított). Hat hónappal az eset után anyja sikeresen kérvényezte a szabadlábra helyezését: 1932 februárjában szabadult.

Bonnie és Clyde egyik fegyverét 2012-ben bocsátották árverésre Forrás: AFP/Ho

Egyszerűn megvásárolta a tisztviselőket

Cumie meghúzódott a háttérben, és csak akkor lépett a nyilvánosság elé, ha a közös érdekeik ezt kívánták. Clyde idősebb bátyja, a pulykalopásban bűntárs Buck ügyesen szerzett pénzt a „közös a feladatokhoz". Többek között benzinkutakat és üzleteket fosztott ki.

Cumie ezekből finanszírozta Clyde ügyvédjeinek ténykedését, akik szívhez szóló mesét kreáltak arról, hogy miután a nő özvegyé vált, a fia segített neki a megélhetése biztosításában, és a rablásokkal nyilvánvalóan csak a nem megfelelő eszközöket választotta.

"Viccelődő" gengszterek Forrás: Origo

Cumie természetesen igen messze állt az özvegységtől, és Henryvel hamarosan átköltöztek egy nyugat-dallasi apró, saját kezűleg épített házba, ahol Clyde apja egy saját benzinkutat is kialakított és üzemeltetett. Amikor Clyde-ot 1932-ben szabadlábra helyezték, a bíróság úgy fogalmazott: „Barrow még csak 18 éves volt, amikor bajba került, és most azért mehet haza, hogy támogassa és gondozza az anyját".

Minden pillanatban a fia miatt aggódott

A szabadulása utáni első évben Clyde nevét legalább négy gyilkossággal, több emberrablással és rablással hozták összefüggésbe. Az anyja azonban minden alkalommal megvédte őt. Egy, a Dallas Daily Times Heraldnak adott interjújában egyenesen ünnepi ajándékként beszélt róla, aki „egyszerűen beállított a benzinkútra karácsonykor azért, hogy megölelje és megcsókolja az édesanyját". Eközben hangot adott az aggodalmainak is, miszerint minden pillanatban attól retteg, hogy a fia meghalhat.

Később egyszer sírva nyilatkozott az egyik bulvárlapnak, akik Clyde bűntetteiről kérdezték. Még ekkor is mélyen elutasította, hogy fia bűnöző lenne. Ennek igazolásaként felelevenítette az egyik beszélgetésüket.

– kérdezte állítólag Cumie Clyde-tól.

– válaszolta a fiú.

A szitává lőtt kocsi Forrás: Origo

Ráadásul a már említett bírósági tárgyaláson Cumie egyenesen azt állította, hogy nem ismeri Bonnie-t, aki a rablásokban segített a fiának, és arról sincs tudomása, hogy Clyde ismerte volna ezt a nőt.

„Mindenki kedveli Clyde-ot" – folytatta, miközben zokogva megmutatta a fiú néhány családi fotóját az esküdteknek. – „Clyde nem gyilkos".

Igazi szerelmi történet bontakozott ki

Bonnie és Clyde a férfi szabadulását követő két évben számos bankot és üzletet fosztott ki Texas, Louisiana és Oklahoma államok területén. A szerelmespár gyorsan reflektorfénybe került: előszeretettel fotózták magukat, hogy ezzel is fenntartsák a „kemény gengszter imázst". Fényképeik hamar bejárták az amerikai médiát.

A halott szerelmesek Forrás: Origo

A könyörtelen bűnözőpáros közben egy terjeszkedő bűnbandát is irányított, és céljaik elérése érdekében nem riadtak vissza semmitől: raboltak, fosztogattak, embereket raboltak el, gyilkoltak, foglyokat szabadítottak ki a börtönből.

A törvényen kívüli szerelmespár ténykedését a rendőrség is egyre nagyobb figyelemmel kísérte, és 1934 májusában szó szerint szitává lőtték Bonnie és Clyde autóját.

167 golyónyomot számláltak meg a rendőrök.

Az eset előtt Clyde vezetett, Bonnie szendvicset eszegetett mellette, és mit sem sejtve megálltak. Ez volt az utolsó pillanatuk együtt, élve. Így ért véget a kétéves szerelmes ámokfutás. Külön temették el őket két dallasi temetőben, messze egymástól.