Több ezer éves korallzátonyt fedeztek fel az Atlanti-óceán mélyén

korall
A mélyvízi koralloknak mivel nincsenek velük szimbiózisban élő fotoszintetizáló algáik, nincs is szükségük fényre
Vágólapra másolva!
Egy immár több ezer - vagy talán több százezer - éves az Atlanti-óceán mélyén elnyúló korallzátonyt fedeztek fel tengerkutatók az Egyesült Államok délkeleti partjainál, egy nagyszabású mélytengeri expedícióban.
Vágólapra másolva!

Mélytengeri kutatójármű fedezte fel a különleges zátonyt

Az Atlantis kutatóhajón dolgozó szakemberek múlt héten fedezték fel a korallzátonyt nagyjából 257 kilométerre a dél-karolinai Charleston partjaitól - írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál.

Az Alvin mélytengeri kutató-tengeralattjáró süllyedés közben Forrás: Ocean Explorer/NOAA

A kutatók egy kamerákkal felszerelt mini tengeralattjáró (Alvin) segítségével bukkantak rá

a vízfelszín alatt nagyjából 0,8 kilométerre elterülő korallpopulációra.

Az expedíciót vezető Erik Cordes, a philadelphiai Temple Egyetem munkatársa szerint az élő virágállatok az elmúlt évezredek során elpusztult korallok meszes vázai alkotta hatalmas rakásokon terülnek el.

Az Alvin egy Lophelia pertusa fajnevű mélytengeri korallt gyűjt be az újonnan felfedezett mélyvízi korallzátonyról NOAA/Woods Hole Oceanographic Institution

A kutatók augusztus 23-án és 24-én térképezték fel a zátonyt az Alvin segítségével, majd néhány merülés alkalmával korallmintákat is gyűjtöttek.

A mélyvízi koralloknak nincsenek szimbiota algáik

A szakemberek a Lophelia pertusa nevű korallfaj nagyszámú képviselőjét fedezték fel.

A hideg vizeket kedvelő fajra korábban rekordmélységben bukkantak rá a Mexikói-öbölben.

Vízre eresztik az Alvint az Atlantis oceanográfiai kutatóhajó fedélzetéről Forrás: NOAA/Woods Hole Oceanographic Institute

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a trópusi korallok túlélését általában a velük szimbiózisban élő algák biztosítják, a Lophelia pertusa azonban fullánkos csápjait használva fogja el zsákmányát és tereli azt a gyomrába.

A különleges korallzátonyt 800 méteres mélységben fedezték fel Forrás: NOAA/Woods Hole Oceanographic Institute

Az Atlantis kutatói által felfedezett korallok

nagyjából 26 kilométerre északnyugatra találhatóak azoktól a virágállatoktól,

amelyeket a NOAA hajójával, az Okeanos Explorerrel fedeztek fel ugyancsak idén nyáron. Az Okeanos és az Atlantis kutatói által felfedezett korallzátonyok teljes hossza 137 kilométer.

Az expedíció célja a mélytengeri élőhelyek kutatása

Az Atlantis kutatóhajó augusztus 19-én kezdte meg tizenöt napos expedícióját a mélytengeri területek feltérképezését célzó Deep SEARCH nevű projekt keretében.

A mélyvízi koralloknak mivel nincsenek velük szimbiózisban élő fotoszintetizáló algáik, nincs is szükségük fényre Forrás: NOAA

A szakemberek szeptember 2-ig fogják vizsgálni az Egyesült Államok délkeleti partjainál lévő mélytengeri élőhelyeket.

A kutatóexpedíció szeptember elejéig tart Forrás: NOAA/Woods Hole Oceanographic Institute

A kutatók olyan kulcsfontosságú adatokat gyűjtenek a helyi élővilágról, amelyek révén még pontosabb előrejelzést tudnak majd adni arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van az ottani törékeny ökoszisztémákra.