Megszökött egy ötméteres óriáskígyó, két hónapja nem találják

2018.08.31. 15:15

Különös „kígyóvadászat" zajlik immár két hónapja Lengyelországban. Pénzt és erőt nem kímélve próbálják elkapni a hüllőt, ami ez idáig sikeresen kicsusszant a hatóság kezei közül.

Az egész július 7-én kezdődött, amikor az egyik lengyel állatvédelmi szervezet (Animal Rescue Poland; rövidítve ARP) levedlett kígyóbőrt talált Varsó déli részén, a Visztula partján. Nem sokkal később az állatvédők ismét egy levetett, 5 méter hosszú, 50 centi széles bőrdarabba futottak bele, ami a szakértők szerint egy tigrispitonhoz (Python molurus molurus) tartozik. Az állat testhossza akár az 5 métert is meghaladhatja. A hatóságok óvatosságra intették a lakosságot.

A Bertha névre hallgató hüllő üldözése lassan már két hónapja tart. A pitont többek között 80 önkéntes, rendőr és tűzoltó, 4 drón, 4 csónak, valamint keresőkutya üldözi. A keresőcsoport több mint 2000 fotót készített és szinte teljesen átkutatta a folyó környékét, mégsem lelt eddig az óriáskígyó nyomára.

A tigrispiton egész Dél-Ázsiában előfordul Pakisztántól Indián át Srí Lankáig és a Himalája lábáig. Testtömege a 91 kilogrammot is elérheti. Áldozatát testgyűrűivel összeszorítva öli meg, majd egészben nyeli le.

Mivel közeleg az ősz, a hűvösebb idő várhatóan lelassítja az óriáskígyót. Ha a tél beállta előtt nem találják meg, az állat várhatóan elpusztul, így még a legrosszabb esetben sem kell hosszú távon rettegni tőle.