Hírességek veszik fel a harcot az éghajlatváltozás hatásaival

invazív faj
Az egyre intenzívebb globális felmelegedés eltolja az éghajlati övek határát, és elősegíti az invazív fajok terjedését
Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója lesznek a vezetői annak a jövő hónaptól tevékenykedő globális bizottságnak, amely anyagi eszközökkel és gyakorlati megoldásokkal fogja segíteni az éghajlatváltozás hatásaival küzdő országokat világszerte
Vágólapra másolva!

A Thomson Reuters Foundation közhasznú hírszolgáltatónak nyilatkozva Ban Ki Mun elmondta, hogy a következő évtizedekben "még fontosabbá válik", hogy az emberiség alkalmazkodjon az egyre erősödő hőhullámokhoz, áradásokhoz, aszályokhoz és viharokhoz.

"Az alkalmazkodás olyan globális kihívás, amelyhez határokon átívelő összehangoltságra van szükség" - fogalmazott a korábbi ENSZ-főtitkár még a bizottság megalakulásának bejelentése előtt, hozzátéve, hogy a nemzeteknek muszáj tanulniuk egymástól az éghajlatváltozás hatásait illetően.

A globális felmelegedés ellen veszi fel a harcot az új bizottság Forrás: Origo

A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) célja, hogy működésének két éve alatt megoldásokat keressen az éghajlatváltozás világszerte emberéleteket követelő és gazdasági veszteségeket okozó hatásainak kezelésére.

A kutatók és szakértői csoportok évek óta dolgoznak olyan intézkedéseken, amelyekkel enyhíteni lehet a szélsőségesebb időjárási viszonyok és az emelkedő tengervízszint következményeit. A már letesztelt gyakorlati megoldások között szerepel az ellenállóbb haszonnövényekre való áttérés, az áradások esetén mobiltelefonon küldött figyelmeztetések, valamint a városok zöldesítése.

Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár Forrás: AFP/STR

A szakértők szerint azonban az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás eddig nem kapta meg sem a szükséges politikai figyelmet, sem az anyagi támogatást.

Ban Ki Mun szerint ez a globális bizottság kulcsszerepet fog játszani az alkalmazkodáshoz szükséges politikai támogatás növelésében.

A hollandiai Global Center on Adaptation és a washingtoni székhelyű World Resources Institute támogatását élvező bizottság a tervek szerint az ENSZ jövő szeptemberi klímacsúcsára készíti el jelentését.

A bizottság nagyjából 20 képviselőjének és részt vevő országainak névsorát október 16-án hozzák nyilvánosságra Hágában.