Felrobbant egy vulkánmakett, sokan megsérültek

Ehhez hasonló modell robbant fel (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A vulkánkitörések modellezése klasszikus és népszerű iskolai kísérletnek számít a természettudományos órákon, egy indiai iskolában azonban nem sokon múlott, hogy a bemutató tragédiával végződjön.
Vágólapra másolva!

A Kocsín nevű városban található Holy Family High School 59 tanulóját, valamint egy tanárát sebesítették meg a felrobbanó vulkánmodell szétrepülő darabkái. Szerencsére a sérülések többsége nem súlyos, a tanulók és oktatójuk várhatóan hamar felépül.

A balesetet okozó minitűzhányót az egyik gyerek édesanyja készítette. Nem ez volt az első ilyen jellegű próbálkozása, korábban is csinált hasonló tudományos maketteket, volt, amelyikért még díjat is kapott.

A házilag barkácsolt vulkánba épített PVC csövet ecettel és szódabikarbónával töltötték meg. A vegyületek összeöntése során szénsav keletkezik, ennek kibuggyanása modellezi a vulkánkitörést. Hogy a hatás még realisztikusabb legyen, csempe- és kődarabokat is raktak a szerkezetbe. Ezt végül sárral fedték be, utóbbi döntés viszont nem bizonyult túlságosan jó ötletnek: a sár vélhetően túl vastagra sikerült, és így nagy nyomást gyakorolt a szódabikarbónát és ecetet tartalmazó műanyagtartályra. Vélhetően ez vezetett robbanáshoz, bár ezt a forgatókönyvet egyelőre csak elméletként kezelik.

Ehhez hasonló modell robbant fel (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A rendőrség mindenesetre szakértők bevonásával vizsgálatot indított az ügyben.

Forrás: Science Alert