Áttörés: árammal mozgatták a bénult betegeket

bénulás
Az egyik bénult beteg járókeret segítségével tesz meg pár lépést
Vágólapra másolva!
Elektromos implantátum segítségével, több hónapos rehabilitáció után fel tudott állni, és önálló lépéseket tett három beteg, akinek évekkel korábban lebénult a lába - adta hírül két új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A két, egymástól függetlenül dolgozó kutatócsoport mérföldkőnek számító eredménye azonban nem jelenti azt, hogy a betegek meg is gyógyultak volna: járni csak guruló járókerettel vagy más, egyensúlyuk megtartását segítő eszközzel tudnak.

Ha az implantátumot kikapcsolják, és nem küld több elektromos ingert a gerincvelőbe, akkor a beteg nem tudja többé önállóan mozgatni a lábát.

A két tanulmány szerzői a gerincvelő sérülése miatt lebénultak gyógyítását kutatják, és ugyan még csak néhány embernél alkalmazták a módszert, a szakértők szerint a megközelítés ígéretes, további kutatást igényel.

Az egyik bénult beteg járókeret segítségével tesz meg pár lépést Forrás: University of Louisville

A gerincvelősérültek jó részénél az agyi mozgásparancs nem jut el azokhoz az idegekhez, amelyek mozgásba hozzák az izmokat.

A kutatók más technológiákkal is próbálkoznak, ilyen a robotszerű, mesterséges külső váz, az exoskeleton, amelybe a betegnek bele kell bújnia, vagy a szervezetbe épített izomstimulátor.

Az új módszer azon az elméleten alapul, hogy a sérülés helye alatti ideghálózatok csak alusznak, de életben vannak. Elektromos impulzusokkal néhány idegi áramkör felébreszthető, majd az összeköttetéseket újraélesztő gondos rehabilitáció után végül képessé tehető arra, hogy egyszerű parancsokat fogadjon - olvasható a Nature Medicine-ben és a New England Journal of Medicine-ben hétfőn megjelent tanulmányokban.

"Megfelelő körülmények között lehetséges, hogy a gerincvelő egyes idegei újra megtanulják a dolgukat, ugyan nem olyan jól, mint korábban, de működhetnek" - mondta Susan Harkema, a Louisville-i Egyetem professzora, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány társszerzője.

Harkema kutatócsoportja négy évvel ezelőtt a címlapokra került, amikor néhány páciense, akinek gerincvelőjébe eredetileg fájdalomcsillapításra készített stimulátort ültetett be, képes volt megmozdítani a lábujjait, a lábát és kis időre fel is tudott állni.

Harkema és kollégái az új kutatás során négy önkéntessel dolgoztak, végül kettejüknek sikerült segítséggel járnia.

A laboratóriumi tréningnapok egyikén a 35 éves Jeff Marquis páciensnek majdnem egy futballpálya hosszúságának megfelelő távot sikerült lesétálnia anélkül, hogy megpihent volna.

A kutatás egy másik önkéntes résztvevője, a 22 éves Kelly Thomas egy videofelvételen mesélte el, hogy - hosszú hónapok intenzív rehabilitációs terápiája után - az egyik tréning alkalmával szokás szerint segítséggel lépkedett, azonban a segítői elengedték, és ezután még egymás után három vagy négy lépést tett meg egyedül.

Eközben a Mayo Klinika két tudósa, Lee és Kristin Zhao elhatározta, hogy megismétlik a négy évvel korábbi kutatást, az ő eredményeiket a Nature Medicine hétfőn megjelent száma közölte.

Egy bénult beteg gyakorolja a lábai mozgatását Forrás: tom fougerousse/Tom Fougerousse

Ők a 29 éves Jered Chinnockkal dolgoztak, aki motoros szánnal szenvedett balesetben bénult le 2013-ban. A 43 hetes intenzív fizikoterápia és stimuláció elején a trénerek állították helyes pozícióba a térdét és a csípőjét, hogy fel tudjon állni a futópadra, lendítse a lábát és súlypontot váltson.

Végül tükör segítségével megtanulta maga mozdítani a lábát és előre haladni keretre támaszkodva, bár mindig volt mögötte egy tréner, ha elveszítené az egyensúlyát. A terápia vége felé volt olyan kezelés, ahol annyit haladt, amennyivel végigsétálhatna egy futballpályát.

Azt még nem tudni, a másik két louisville-i páciens miért nem tudott magától lépéseket tenni.