Eltávolítják a zátonynak szánt mérgező autógumikat a tengerből

gumiabroncs Lake Mead At Historic Low Levels As Drought Continues In Western US GettyImageRank2 Used HORIZONTAL Sitting USA Nevada Low Abandoned Groyne TIRE Environmental Issues Echo Bay Marina Lake Mead, N
Gumiabroncsokból készült gát
Vágólapra másolva!
Eltávolítják a mesterséges zátonynak szánt autógumikat a dél-franciaországi part menti vizekből, mert kiderült, hogy mérgező anyagokkal szennyezik a környezetet.
Vágólapra másolva!

A több mint egymillió euróba kerülő műveletet a Michelin gumiabroncsgyártó vállalat, valamint a francia állam fedezi – írta a BBC hírportálja.

A kiemelést végző búváregységek munkáját egy hajó is segíti.

Az egyik helyi halászegyesület vezetője, Denis Genovese szerint néhány hal ugyan úszkálgatott a gumik körül, de „egyetlen faj sem vetette meg a lábát a területen”.

Gumiabroncsokból készült gát Forrás: AFP/2014 Getty Images/Ethan Miller

Az 1980-as években 25 ezer gumiabroncsot süllyesztettek el a tengerbe a Francia Riviérán fekvő Cannes és Antibes között, nagyjából 500 méterre a parttól.

A mesterséges zátony annak idején több szempontból is jó ötletnek tűnt, mert úgy gondolták, hogy egyrészt segít megszabadulni a használt gumiabroncsoktól, másrészt élőhelyet teremt a tengeri élővilág számára, serkentve a tengeri organizmusok megtelepedését a gumikon.

A kutatók már 2005-ben megállapították, hogy a használt autógumikból mérgező anyagok, egyebek között – az emberre is veszélyes – nehézfémek szivárognak a környezetbe. A hatóságok 2015-ben közölték, hogy a gumik kihelyezésekor „teljesen veszélytelennek” hitték őket, és nem gondolták, hogy kockázatot jelenthetnek a környezetre.

A térségben kialakított mesterséges zátonyok kiemelése már 2015-ben megkezdődött, akkor 25 ezer gumit távolítottak el. A következő hetekben 10 ezret fognak, és jövőre is folytatódnak a munkálatok.

A gumiabroncsokból kialakított mesterséges zátony ötlete annak idején a világ több más pontján is hódított. A floridai Fort Lauderdale partjainál azóta azonban több tízezer gumit távolítottak el a tengerfenékről. A Gibraltár körüli vizekben az áramlatok széthordták a gumikat az 1970-es években, ezért később hajókkal, autókkal és betontömbökkel helyettesítették őket.