Így pusztítják az adóparadicsomok a paradicsomi környezetet

offshore
A Kajmán-szigetek nem csak nyaralóhelyként, hanem adóparadicsomként is rendkívül népszerűek
Vágólapra másolva!
Az Amazonas-medencében folytatott erdőirtás és a szintén komoly károkat okozó illegális halászat is ezer szállal kötődik az adóparadicsomokhoz, egy új tanulmány szerint. Az Amazónia területén nyomon követett befektetések 68 százaléka olyan cégektől származik, amelyek székhelye valamelyik adóparadicsomban van, és ezek sajnálatosan komoly szerepet játszanak a környezet pusztításában.
Vágólapra másolva!

Nem csak a költségvetést, hanem a környezetet is rombolhatják

A tanulmány végkonklúziója szerint az adóelkerülés nem csak a költségvetési bevételeket csapolja meg, hanem a környezet rombolást is „támogatja".

Felfoghatatlanul hatalmas pénzeket nyelnek el az adóparadicsomok Forrás: Imaginechina/Xu jingbai - Imaginechina/Xu Jingbai

Amíg az offshore cégekről készített két nagyobb összeállítás, a Paradise Papers és a Panama Papers azt igyekezett csokorba szedni, hogy melyek azok a gazdag cégek és magánszemélyek amelyek illetve akik igyekeznek kivonni magukat a közterhek megfizetés alól, addig ez az új tanulmány azt állítja, hogy

az adóparadicsomok nem csak ismert módon a költségvetésnek okoznak károkat, hanem súlyosan rongálják a környezetet is,

így többek között kulcsszerepet játszanak a súlyos ökológiai problémákat okozó gátlástalan erdőirtásban.

Jelentős szerepet visznek az amazonasi erdőirtásokban

Az analízis azt mutatja, hogy közel 27 milliárd dollártfektettek be offshore cégek útján csak az egyik, az erdőirtásokat generáló ágazatba, a hús- és szója termesztésbe az Amazonas térségében.

A Kajmán-szigetek nem csak nyaralóhelyként, hanem adóparadicsomként is rendkívül népszerűek Forrás: Visit Cayman Islands

Egyedül a Kajmán-szigeteken bejegyzett offshore cégektől – ami a térség egyik legnépszerűbb adóparadicsoma – több mint 18 milliárd dollár érkezett az Amazonas-medence őserdeit pusztító mezőgazdasági befektetések finanszírozására.

Az erdőirtások nyomán egyre jobban összezsugorodnak az élőhelyek Forrás: AFP/Lunae Parracho

Victor Galaz a tanulmány vezető szerzője, a Stockholm Resilience Center, a fenntartható fejlődést és a környezetkárosítás hatásait kutató intézet munkatársa azt nyilatkozta, noha az offshore cégek működése jog szerint nem illegális,

és a törvényes adóelkerülés e cégek belső finanszírozásának a legfontosabb részét alkotják,

de ez mit sem változtat azon, hogy e cégeknél a megfelelő kontroll hiánya miatt a profitmaximalizálás minden más szempontot, így a környezetvédelmi követelményeket is felülírja.

Tarra vágott esőerdő Észak-Brazíliában Forrás: AFP/Antonio Scorza

Kedvelt módszer, hogy az adóparadicsomba bejegyzett cég leányvállalatot alapít az Amazonas-medence befektetésre kiszemelt területén, és az anyacég az invesztícióhoz szükséges tőkét „kölcsön" formájában biztosítja brazíliai leányvállalata számára.

Szabad rablás, amiért nem jár börtön

A gazdasági indíttatású felelőtlen természetkárosító tevékenységek azonban

nem csak a szárazföldi, hanem a tengeri élőhelyeket is súlyosan veszélyeztetik.

A világ óceánjaira az egyik fő kockázatot az illegális, be nem jelentett és szabályozatlan halászat jelenti.

Nem csak Amazóniát és a szárazföldi élőhelyeket fenyegeti a profitéhség Forrás: AFP/Antonio Scorza

A tanulmány szerint az illegális halászatot folytató hajók túlnyomó többsége az adóparadicsomnak számító országokban, elsősorban Belize-ben és Panamában van lajstromba véve.

A halászflották számos egységét adóparadicsomokban vetetik lajstromba Forrás: Smithsonian

Ennek nem is elsősorban az az oka, hogy ezekben az országokban messze a legolcsóbbak a lajstromoztatási költségek, hanem az adóparadicsomokban nem emelnek vádat a nyilvántartásukban levő hajók illegális tevékenysége ellen.

Egyre jobban csökken a kifogható kereskedelmileg értékes fajok, mint például a szardíniák mennyisége Forrás: Origo

Henrik Österblom a Stockholm Resilience Center kutatója, a tanulmány társszerzője szerint elsősorban ez a kedvező jogi háttér teszi vonzóvá a nemzetközi halászati egyezményeket megkerülő cégek számára az eleve illegális tevékenységre szánt hajóik adóparadicsomokban történő lajstromoztatását.

A halászat napjainkra globális iparággá vált Forrás: Origo

A világtenger 17 nagy halászati körzetéből napjainkra 14 már kritikusan túlhalászott, nem kis részben e cégek tevékenységének köszönhetően.

A világtengeren folytatott halászat 85 %-a öt ország cégeire esik Forrás: Origo

Az adóparadicsomokban az offshore cégekre vonatkozó rendkívül kedvező és "nagyvonalú" szabályok

indirekt támogatást nyújtanak a törvénytelen vagy féllegális fakitermelésnek,

a környezetet romboló rabló jellegű mezőgazdasági tevékenységnek, és az illegális halászatnak is.

Az áttekinthetőség megteremtése lehet az első lépés

Victor Galaz szerint a különböző országok kormányzatainak

egyre erőteljesebben kellene támogatniuk a pénzügyi átláthatóság kikényszerítését,

rászorítva arra a multinacionális vállalatokat, hogy az offshore cégekbe kimentett vállalkozásaikról mind a hatóságok, mind pedig a nyilvánosság számára hozzáférhető és közhivatalos nyilvántartást vezessenek.

Az Amazonas menti esőerdőség a földkerekség fajokban egyik leggazdagabb területe, amit súlyosan veszélyeztet a gátlástalan fakitermelésForrás: AFP/Marie Hippenmeyermiddleoff645430

Csak így leszünk képesek átlátni, hogy valójában mi is történik azzal a jelentős tőkével,

amit ezek a nagy és befolyásos cégek offshore vállalkozásokba mentenek ki.

Ez egy olyan globális ügy, ami nemzetközi összefogást és egységes fellépést igényel a tanulmány szerzői szerint.

Csak nemzetközi fellépéssel lehet gátat vetni a természetese környezet pusztításának, és az élőhelyek megőrzésének Forrás: AFP/Don Merton

Be kell látnunk, hogy az adóparadicsomok léte nem csak pénzügyi, hanem szociális, gazdasági, valamint környezeti probléma is egyben, amivel globálisan kell megbirkóznunk.