Egyre több nő lesz a jövőben a kémiai Nobel-díjasok között

Frances H. Arnold Nobel
Helsinki, 2018. október 3. 2016. május 24-én Helsinkiben készített kép Frances H. Arnold amerikai tudósról a Millenium Technology díj átvétele után. Arnold George P. Smith amerikai és Gregory P. Winter brit tudósokkal megosztva 2018. október 3-án a fehérjék kutatásában elért eredményeikért megkapták az idei kémiai Nobel-díjat. (MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)
Vágólapra másolva!
Egyre több nő lesz a következő években a kémiai Nobel-díj kitüntetettjei között Frances Arnold amerikai tudós szerint, aki a fehérjék kutatásában elért eredményeiért megosztva kapja meg a 2018. évi kémiai Nobel-díjat George Smith amerikai és Gregory Winter amerikai tudóssal.
Vágólapra másolva!

A három kutató az evolúció mechanizmusát felhasználva ért el úttörő eredményeket, amelyek gyakorlati haszna ma már a gyógyszergyártáson át az üzemanyag-előállításig megfigyelhető.

"Rengeteg csodálatos és elegáns nő dolgozik a kémia területén és megjósolom, hogy sokkal több nőnek fogják odaítélni a kémia Nobel-díjat" - hangsúlyozta a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) 62 éves tanára, az ötödik nő, aki megkapja a kémiai Nobel-díjat.

Arnold elmondta, hogy hajnali négy órakor értesült a díjról, amikor egy telefonhívás "teketória nélkül" felébresztette dallasi szállodai szobájában. "Biztos voltam abban, hogy az egyik gyerekem az, vagy valami váratlan dolog történt, de nem erről volt szó. Először megdöbbentem, mintha fejbe vertek volna valamivel, majd elkezdtem felébredni. Képes voltam néhány idegsejtemet összeszedni, és most már kezdem feldolgozni a dolgokat" - tette hozzá az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

2016. május 24-én Helsinkiben készített kép Frances H. Arnold amerikai tudósról a Millenium Technology díj átvétele után. Arnold George P. Smith amerikai és Gregory P. Winter brit tudósokkal megosztva 2018. október 3-án a fehérjék kutatásában elért eredményeikért megkapták az idei kémiai Nobel-díjat. Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

A tudós közölte, hogy megszakítja texasi előadókörútját, és visszatér Pasadenába, hogy együtt ünnepeljen diákjaival a Caltechben, ahol már három évtizede folytatja kutatásait. Az egyetemet "egy ékkőnek nevezte", ahol mindig arra ösztönözték, hogy a legjobbat nyújtsa, és olyasmivel foglalkozzon, amivel mások nem.

"A Nobel-díjat én kapom, de valójában csodálatos emberek egy csoportjának jár, akik szeretik azt, amit csinálnak" - tette hozzá.

Frances Arnold az enzimek irányított evolúciójáért részesül az elismerésben. Az amerikai kutatónak 1993-ban sikerült először irányított evolúcióval létrehoznia enzimeket, kémiai folyamatokat katalizáló fehérjéket. Azóta tovább finomította módszereit, amelyeket manapság már rutinszerűen használnak új katalizátorok létrehozására. A Frances Arnold-féle enzimeket vegyi anyagok, például gyógyszerek környezetbarátabb gyártásánál vagy épp megújuló üzemanyagok előállításánál alkalmazzák.

A kémia Nobel-díj eddigi kitüntetettjei között Frances H. Arnolddal együtt 5 nő van: Marie Curie 1911-ben, lánya, Irene Joliot-Curie 1935-ben, Dorothy Crowfoot Hodgkin 1964-ben, Ada Jonat pedig 2009-ben nyerte el a díjat. Marie Curie és Dorothy Crowfoot Hodgkin egyedül kapták meg a kitüntetést, és Marie Curie 1903-ban a fizikai Nobel-díjat is megkapta.