Decemberben indulnak újból űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

Szojuz-űrhajó, Szojuz MSZ-10, űrhajó, baleset
Baikonur, 2018. október 11. A Szojuz MSz-10-es orosz űrhajó a levegőbe emelkedik Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajóssal a fedélzetén a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontból 2018. október 11-én. A Nemzetközi Űrállomásra induló 57-58-as expedíció tagjai a Szojuz-FG hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtottak végre kevéssel a felbocsátás után. Az űrhajósok épségben földet értek az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban a kazahsztáni Dzsezkazgan közelében, Bajkonurtól 450 kilométerre. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Vágólapra másolva!
Legközelebb decemberben indulnak űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra, és a csapat eredetileg tervezett összeállítása nem változott - közölte a TASZSZ hírügynökséggel hétfőn az orosz Űrhajós-felkészítő Központ.
Vágólapra másolva!

Az űrhajóscsapatot az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques alkotja majd. A felbocsátás pontos időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Ők hárman alkották a tartalékot a Nemzetközi Űrállomásra feljuttatott, és most is ott tartózkodó, az orosz Szergej Prokopjevből, az amerikai Serena Aunón-Chancellorból és a német Alexander Gerstből álló csoporthoz. Kononyenko és Saint-Jacques egyébként tartalék volt a múlt csütörtöki baleset idején is, amikor nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre az űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajóssal.

Ovcsiynin és Hague épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

A Roszkozmosz orosz állami űrügynökség felvétele Nick Hague amerikai űrhajósról (b) és a Roszkozmosz igazgatójáról, Dmitrij Rogozinról a kazahsztáni Dzseszkazganban, a Szojuz MSz-10-es orosz űrhajó kényszerleszállását követően 2018. október 11-én Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz/-

A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközt jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak, amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját, de orosz közlés szerint az űrállomás jelenlegi személyzete jövő nyárig elegendő tartalékokkal rendelkezik. A mostanit megelőzően legutóbb 1983. szeptember 23-án volt hasonló baleset Szojuz típusú űrhajóval.

Az Űrhajós-felkészítő Központ hétfőn azt is közölte, hogy Ovcsinyin és Hague újabb repülés előtti felkészítése akkor kezdődik majd meg, amikor kiderül a startolásuk időpontja. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója korábban azt közölte, hogy a szerencsétlenül járt Szojuz MSZ-10 legénysége jövő tavasszal indulhat el ismét az űrállomásra.

A Szojuz MSZ-10 balesetének okait még vizsgálják. Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat "emberes" űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója pénteken azt mondta: a vizsgálat nem végleges verziója szerint a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozata egyik oldalelemének ütközése okozta az incidenst fellövéskor.

A Szojuz MSz-10-es orosz űrhajó a levegőbe emelkedik Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajóssal a fedélzetén Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Krikaljov elmondta, hogy a Szojuz MSZ-10 űrhajó balesete a hordozóeszköz első és második fokozatának összeütközésekor történt: emiatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

Az Interfax hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó illetékes azt állította, minden amiatt történt, hogy nem lépett működésbe egy robbanópatron, és így az első fokozat oldalblokkjának felső részén nem nyílt ki egy biztonsági elvezető szelep. Emiatt a nagynyomású hajtógázok nem távozhattak a blokkból, és nem távolították azt el a rakéta második fokozatától.