Ezt kell tenni, ha medvével találkozunk

medve Testovanie kontajnera odolného voči medveďom v košickej zoo  Slovensko životné prostredie zoo košice príroda test testovaniem kontajner medveď košická zoo zviera KEX
Erdélyben gyakran merészkednek a lakóhelyek közelébe a medvék
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.
Vágólapra másolva!

A barnamedve (Ursus arctos) fokozottan védett, 200-300 kilogrammos, jó alkalmazkodóképességű, változatos táplálkozású nagyragadozó. Ezek a tulajdonságok sok országban hozzásegítették a fajt ahhoz, hogy emberek közelébe merészkedjen. Emellett azonban az ember hozzáállása (például a medve etetése) eredményezte leginkább azt, hogy külföldön az állatok egy része úgynevezett „kukázó" vagy „problémás" egyeddé vált. Hazánkban az emberi környezethez alkalmazkodott, települések belterületére rendszeresen bejáró, és ezért potenciálisan veszélyt jelentő medvéről jelenleg nincs tudomásunk.

Erdélyben gyakran merészkednek a lakóhelyek közelébe a medvék Forrás: TASR/Tlačová agentúra SR

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon,

a WWF Magyarország az Euro Large Carnivores program keretein belül egy négy infografikából álló sorozattal rukkolt elő, amely a lakosság tájékoztatásával azt szeretné elérni, hogy a nagyragadozókkal történő együttélés gördülékenyebbé váljon.

„A medve fontos szerepet tölt be a természetes ökoszisztémákban. Az emberre csak akkor veszélyes, ha váratlan támadástól tart vagy a bocsait félti. Az incidenseket azonban néhány észszerű szabály betartásával elkerülhetjük. Ezeket a szabályokat és jó gyakorlatokat szeretnénk bemutatni a lakosság számára az infografikákkal, amelyek elősegíthetik az emberek és nagyragadozók együttélését" – mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozó-program vezetője.

A medvékkel való békés együttélés alapszabályai Forrás: WWF Magyarország

Az infografikák külföldi szakanyagok és hazai szakemberek bevonásával készültek. A ma publikált első infografikát három másik követi majd a túrázással, kempingezéssel, valamint a települési hulladék- és komposzttárolással kapcsolatos gyakorlatok témájában.

Fontos például, hogy ne etessük a medvét, továbbá, ha a tippek ellenére találkozunk eggyel, akkor se kezdjünk el vele bújócskázni. A medve nem játék. A grafikák abban segítenek, hogy elsajátítsuk az együttélési viselkedési formákat. Ezek a következő hetekben hétfőnként jelennek majd meg az Origo.hu-n, a HVG Online-on és a National Geographic magazinban.

Forrás: WWF Magyarország