Több hold fog felragyogni a kínai égbolton

éjszakai repülés
A kelő Hold sejtelmesen ezüst fényben ragyog a csillagokkal pettyezett égbolton
Vágólapra másolva!
Mesterséges holdakkal helyettesítenék 2020-tól az utcai lámpákat, és csökkentenék az energiaköltségeket a délnyugat-kínai Csengtu városában.
Vágólapra másolva!

A China Daily című angol nyelvű kínai napilap értesülései szerint a délnyugat-kínai Csengtu városában fejlesztett „világító műholdak” az igazi Holddal „tandemben” fognak működni, ám nyolcszor fényesebbek lesznek a valódi égitestnél.

Az ember gyártotta első holdat a Szecsuan tartománybeli Hszicsangi Műholdindító Központból fogják fellőni 2020-ban, és ha az első teszt jól sikerül, akkor további három műholdat küldenek fel 2022-ben – mondta el Vu Csun-feng, a projektért felelős szervezet vezetője.

Mint hozzátette, noha az első fellövés csupán kísérleti jellegű lesz, a 2022-ben indítandó műholdak már élesben fognak működni, komoly kereskedelmi lehetőségeket is magukban hordozva.

A Nap fényének visszatükrözése révén a műholdak képesek helyettesíteni az utcai lámpákat a városi területeken, ami a becslések szerint évente 1,2 milliárd jüan (48,7 milliárd forint) energiaköltség-megtakarítást jelentene Csengtu számára, amennyiben a műholdak 50 négyzetkilométernyi területet világítanak meg.

A Földön túlról érkező fényforrás továbbá a katasztrófa sújtotta területeken is segíthetné a mentési munkálatokat áramszünet idején.

Forrás: Origo

Nem Kína az első ország, amely megpróbálja visszasugározni a napfényt a Földre. Az 1990-es években orosz kutatók állítólag hatalmas tükröket használva tükrözték vissza a fényt az űrből egy kísérleti projekt keretében. A kínai egyetemek és egyéb intézmények bevonásával fejlesztett csengtui műholdak projektjét a városban megrendezett innovációs konferencia keretében mutatták be.

(MTI/AFP)