A zsiráf foltjai határozzák meg a túlélési esélyeit

zsiráf_öröklés
Az örökletes tulajdonságok fontosabbak a zsiráfoknál, mint azt korábban gondolták
Vágólapra másolva!
Az újszülött zsiráfok szép, foltos mintázata már azt is előrevetíti, hogy a borjú képes lesz-e túlélni a rá váró megpróbáltatásokat vagy sem. Egy új tanulmány szerint az afrikai szavanna legmagasabb és egyik legkecsesebb állatfaja foltjait az anyjától örökli.
Vágólapra másolva!

Vadászatra és rejtőzködésre is használják a foltokat

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói bizonyosságot találtak arra, hogy a zsiráfok foltos mintázata szinte pontosan másolja az anyjáét.

Az állat ráadásul kétféle módon is örökölheti ezeket a pettyeket: a foltok körvonalai és simasága nagy valószínűséggel mutat hasonlóságot.

A zsiráfok foltjai elsősorban a rejtőzködést szolgálják Forrás: pexels.com

Ezeknek a mérete és alakja szintén befolyásolhatja a borjú túlélési esélyeit a vadonban, mutatnak rá a kutatók, akik eredményeiket a PeerJ tudományos szaklapban osztották meg. A zsiráfokat a tigrisekhez, zebrákhoz és jaguárokhoz hasonlóan foltok tarkítják.

A zsiráfok foltjai a hőleadást is segítik Forrás: pexels.com

Ezek elsősorban a testhőmérséklet szabályozásában jutnak kiemelt szerephez. A foltok segítenek más állatoknak jelezni, hogy ugyanahhoz a fajhoz tartoznak.

A foltos mintázatokat továbbá álcázásra is használják: egyik állat a vadászathoz, míg a másik a rejtőzködéshez.

Ezek a minták ugyanis optikailag felosztják a testformát.

Mégsem véletlenszerűek a minták

– mondta Derek Lee, a Pennsylvaniai Egyetem vadállatokkal foglalkozó biológusa. – „Nekünk pedig nem volt erre semmi épkézláb magyarázatunk. Tehát úgy döntöttünk, hogy felhasználunk minden, a rendelkezésünkre álló adatot, hogy megkapjuk a válaszokat."

A tigrisek mintázata segíti őket a vadászatban is Forrás: pexels.com

Néhány tudós korábban azt állította, hogy az afrikai szavanna impozáns állatainak foltjai és csíkozásai csupán véletlenszerűek. Mások arra gyanakodtak, hogy a foltokat a környezeti tényezők befolyásolhatják.

Az új kutatások szerint a szavanna állatainak mintázata nem véletlenszerű Forrás: pexels.com

Lee és kollégái azonban úgy gondolták, hogy talán az örökléssel lehet kapcsolatban. És ráhibáztak.

Meglepő egyezést mutattak a foltok

Az örökletes foltok bizonyításához a kutatók 2012 és 2016 között fényképeket készítettek harmincegy zsiráfról és azok utódairól a kelet-afrikai Tanzánia területén.

Az örökletes tulajdonságok fontosabbak a zsiráfoknál, mint azt korábban gondolták Forrás: pexels.com

Számítógépes szoftver segítségével elemezték ezeket a képeket, amely segített nekik összehasonlítani az anyák és borjaik mintázatait.

Mindehhez tizenegy tulajdonságot vizsgáltak, mint például a foltok alakja, mérete és színe.

A mintákat az anyjuktól örökölhetik a borjak Forrás: pexels.com

– mutatott rá a szakember. – „Ezek egyértelmű bizonyítékot jelentenek arra, hogy a foltos mintázat a zsiráfoknál anyáról az utódokra öröklődik."

Fényképes vizsgálat igazolta a feltételezéseket

Ezt követően a kutatók csapata azt is ellenőrizte, hogy a borjak foltos mintázata milyen mértékben segít az állatoknak „besimulni" a környezetükbe.

A rejtőzködés ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy el tudják kerülni a ragadozókat.

Ezért a kutatók kiterjesztették a fényképes megfigyelést további 258 zsiráf borjúra.

A foltos mintázatukban a borjak meglepően hasonlítanak az anyjukra Forrás: pexels.com

Őket évente hat alkalommal fotózták a vizsgálat négy éve alatt. Ezután matematikai elemzés alá vették a fényképekre vonatkozó adatokat.

Ezek az analízisek pedig lehetővé tették számukra, hogy megbecsülhessék annak a valószínűségét, hogy egy-egy borjú mennyi ideig képes életben maradni a vadonban.

Úgy tűnt, hogy azoknak az állatoknak volt a legnagyobb túlélési esélye, amelyek nagyobb, szabálytalanabb alakú foltokkal rendelkeztek.

Különleges hőablakként működnek

– mutatott rá Hopi Hoekstra, a Harvard Egyetem evolúciós biológusa.

A tanzániai nemzeti parkban készítettek fotókat az állatokat Forrás: wikimedia.commons.org

És bár a foltok elsősorban a rejtőzködést szolgálják, az az alatt rejlő, fejlett kis érrendszer abban is segíti a zsiráfokat, hogy leadják a felesleges hőt Afrika forró szavannáin.

Az állat valamennyi foltja így különleges szerephez jut, és egyfajta hőablakként működve hűti a gazdáját.

– összegezte az eredményeket Lee. – „Mi most épp csak kapargatjuk a felszínt, de a zsiráfok DNS-ének elemzésével könnyen bizonyosságot is nyerhetünk."