Korábbra nyúlnak vissza a kakaótermesztés gyökerei, mint vélték

ghána kakaó, szárított kakaómagok
A cocoa farmer spreading cocoa beans out to dry at his farm, Ghana, West Africa, Africa
Vágólapra másolva!
Az eddig véltnél mintegy 1500 évvel korábban, vagyis csaknem 5300 évvel ezelőtt, és Közép-Amerika helyett Dél-Amerikában kezdődött meg a kakaó termesztése - derült ki egy új tanulmányból, amelynek eredményeit egy délkelet-ecuadori lelőhelyen talált kerámialeletekre alapozták a kutatók.
Vágólapra másolva!

A szakemberek a kakaóbab 5300 és 2100 évvel ezelőtti felhasználására utaló nyomokat fedeztek fel a Santa Ana-La Florida régészeti lelőhelyen, amely egykor egy andokbeli ősi kultúra szertartásközpontja volt.

A kutatók a kakaóbab összetevői közé tartozó keményítőt azonosítottak a helyszínen talált edénytöredékeken. Emellett egy olyan anyag maradványait is azonosították, amely nem jellemző a vadon növő kakaófákra, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy az emberek élelmezési céllal termesztették a kakaót. A területen kakaófa DNS-maradványokat is találtak.

"Egyértelműen innivalóként fogyasztották a kakaót, ahogy azt az edényeken talált maradványok is alátámasztják" - mondta Michael Blake, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem antropológusa és régésze, aki vezető kutatója volt a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban publikált tanulmánynak.

Szárított kakaóbabok Forrás: AFP/Ben Langdon

A szakember szerint a kakaómagokat valószínűleg őrölték az innivaló elkészítéséhez és - bár a kutatók ebben korántsem biztosak -, talán erjedni is hagyták, mielőtt összezúzták őket.

A régészeti leletek tanúsága szerint a kakaótermesztés gyakorlata nagyjából 4000 évvel ezelőtt vetette meg a lábát Közép-Amerikában és Mexikóban. Az európaiak érkezése előtt az amerikai kontinens nagy civilizációi, mint az aztékok és a maják fűszerekkel és egyéb összetevőkkel kevert innivalóként fogyasztották a csokoládét.

"A mai csokoládés édességek nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami jelentősen eltér attól, ahogy az 1500-as és 1600-as évekből származó történelmi feljegyzések szerint az őslakosok fogyasztottál a kakaót" - jegyezte meg Blake.