Az ételintolerancia nem ételallergia

ételintolerancia
Sokan nem tudják, hogy ételallergiától vagy ételintoleranciától szenvednek
Vágólapra másolva!
Ételintolerancia: 6 ezer laboratóriumi vizsgálat eredményét összesítették; a tej és a tojás okoz leggyakrabban panaszokat.
Vágólapra másolva!

A legtöbben a tehéntejre érzékenyek

– ismertette több mint 6 ezer ételintolerancia laboratóriumi vizsgálat eredményét dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke Budapesten, a témában rendezett ismeretterjesztő és szakmai továbbképző rendezvényen.

Az ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgált páciensek több mint felénél mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, több mint negyven százalékban a tojásfehérjére, a betegek majdnem harmadában a búzára.

Kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre.

Sokan nem tudják, hogy ételallergiától vagy ételintoleranciától szenvednek Forrás: pexels.com

Az első tíz leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyag között szerepel még a kecsketej és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica. Érdekes eredmény, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengeri vörösmoszat-származék is felelős volt a tünetekért.

Összefüggés a panaszok és az ételek között

– magyarázta Takáts Alajos. A főorvos hangsúlyozta: sok esetben nagyon nehéz a mindennapokban összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a különféle panaszok között.

A tejtermékek tartalmaznak a legtöbb allergént Forrás: pexels.com

Sokan éveken át szenvednek az ételintolerancia által kiváltott panaszoktól vagy szednek a tüneteket enyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák mi a bajuk.

Fontos különbség: ételintolerancia vagy ételallergia?

Az ételintolerancia nem ételallergia: tünetei lassabban alakulnak ki, a panaszok összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével is.

Egy pizza is számos olyan összetevőt tartalmaz, amely allergiát vagy ételintoleranciát válthat ki Forrás: pexels.com

Leggyakrabban emésztőszervi problémákat, puffadást, hasfájást, székelési gondokat okoz az ételintolerancia, de az esetek egy részében a rendszeres fejfájás, ekcémás bőrtünetek vagy pattanásosság hátterében is állhat a betegség.

Ha valakinél kimutatják az ételintoleranciát, azt meggyógyítani nem tudják, viszont a kiszűrt alapanyagok kiiktatásával a panaszok néhány hónap alatt gyógyszer nélkül is enyhülhetnek, elmúlhatnak. Az eredményekről a Magyar Ételintolerancia és Ételallergia Társaság számolt be.