Még Stephen Hawking betegségére is gyógyírt kínálnak

őssejt
Még Stephen Hawking elhíresült és gyógyíthatatlan betegségére is gyógyírt ajánlanak
Vágólapra másolva!
Kanadában is feldübörögött az őssejtbiznisz. A személyre szóló online hirdetéseket küldözgető, kétes hatású őssejtkezeléseket ajánló álegészségügyi szolgáltatók most már nemcsak Ázsiában, hanem az ultrafejlett Kanadában is virágzanak.
Vágólapra másolva!

Direktmarketinggel toborozzák a pácienseket

A Regenerative Medicine című folyóirat legutóbbi számában megjelent felmérés az őssejtkezelést ajánló, direktmarketinggel – a potenciális kliensek közvetlen megkeresésével – hirdető szolgáltatók kanadai piacát tekinti át.

Egyre népszerűbb a hatásait tekintve igencsak kétes őssejtterápia Forrás: Cultura Creative/Andrew Brookes AB Still Ltd/Rafe Swan

A közlemény szerzője Leigh Turner, aki, bár a Minnesotai Egyetem (USA) közegészségügyi tanszékének bioetikai központjában dolgozik, kanadai állampolgárként

érthető érdeklődést mutat a hazájában fennálló állapotok iránt.

Dr. Leigh Turner (a kép bal szélén) kétségeit fejezi ki a divattá vált őssejtterápia eredményességével kapcsolatban Forrás: Nebraska Coalition for Lifesaving Cures

A cikkben Turner összesen 43 klinikán működő 30 kanadai vállalkozást sorol fel, amelyek őssejtalapú beavatkozásokat hirdetnek.

Ontario tartományban 24, Brit-Kolumbiában 8, Albertában 6, Quebecben 3, Új-Skóciában és Saskatchewanban egy-egy klinikán érhetők el ezek a szolgáltatások.

Az őssejtbizniszben is egyre jobban elharapódzik a direktmarketing Forrás: Wilson Printing USA

Mivel ezek a beavatkozások nem élvezik a kanadai egészségügyi főhatóság, a Health Canada jóváhagyását, és a tartományi egészségbiztosítási pénztárak sem nyújtanak hozzájuk támogatást, a páciensek rendszerint saját zsebből fizetnek értük.

Még Stephen Hawking betegségére is gyógyírt kínálnak

A 30 társaság által kínált őssejtkezelések betegségcsoportok szerint rangsorolva leggyakrabban az ortopédiai és csont-izomrendszeri betegségeket (30-ból 26), a krónikus fájdalmat (30-ból 23), illetve a sportsérüléseket (30-ból 14) célozzák.

Egy brit-kolumbiai cég a betegségek rendkívül széles körére ajánl bizonyítatlan hatású őssejtkezeléseket Forrás: Thinkstock

Egy brit-kolumbiai cég ugyanakkor a betegségek

rendkívül széles körére ajánl bizonyítatlan hatású őssejtkezeléseket,

az amiotrófiás laterálszklerózistól (a néhai Stephen Hawking betegségétől) kezdve a Parkinson-kóron, stroke-on, a szklerózis multiplexen, a szklerodermán, az izomsorvadáson és a szívinfarktus utáni állapoton át egészen a merevedési zavarig.

Még Stephen Hawking elhíresült és gyógyíthatatlan betegségére is gyógyírt ajánlanak Forrás: Heavy.com

Az áttekintett vállalkozások közül 30-ból 22 a saját zsírszövetből kinyert szöveti őssejtekkel,

15 a saját csontvelőből kinyert őssejtekkel,

2 pedig a keringő vérből állítólagosan kinyerhető saját őssejtekkel hirdeti megvalósítani a beavatkozást.

Még a Pakinson-kór gyógyítása sem marad ki az őssejt-marketingből Forrás: AJC

Az egyik cég portfóliójában magzatburokból és köldökzsinórból származó őssejttermékek is szerepeltek.

Az őssejtterápiákat kínáló vállalkozások általában egy másik sejtkészítménnyel, a vérlemezkében dúsított vérplazmával (platelet-rich plasma) is ajánlottak gyógyeljárásokat.

Szürke szabályozási zónában működnek a csodát hirdető vállalkozások

„Kritikus vagyok azokkal a reklámállításokkal szemben, amelyeket e cégek többsége hangoztat – szögezte le Turner. –

Kanadában azok a vállalkozások, amelyek a betegtől „homológ” felhasználásra nyernek ki saját őssejteket, és azokat legfeljebb „minimális mértékben” módosítják, nem kötelesek engedélyért folyamodni a Health Canadához.

A kanadai nagyváros, Toronto látképe. Az őssejtkezelést hirdető cégek kihasználják a kanadai jogrendszer hézagait Forrás: Wikimedia Commons

Az viszont, hogy pontosan mi minősül „minimális mértékű” módosításnak, s hogy milyen termékek sorolhatók ebbe a kategóriába,

a szövetségi szabályozásból nem derül ki egyértelműen.

Hasonlóképpen tisztázatlan, hogy mit ért a hatóság „homológ” – vagyis az őssejtek eredeti funkciójával egyező – felhasználáson.

A cikk szerzői szerint ezek a gumidefiníciók szabályozási rést teremtenek,

és a Health Canadának nagyobb figyelmet kellene fordítania arra, milyen vállalkozások használják ki az így nyíló kiskapukat.

Őssejtes ízületépítés. A beavatkozás hatásossága nem bizonyított, ugyanakkor komoly szövődményekkel járhat Forrás: Thinkstock

„Más országokhoz hasonlóan Kanadában is könnyű olyan állítólagos őssejtkezeléseket kínáló klinikákat találni, amelyek ebben a szabályozási szürke zónában működnek – folytatja Turner.

Forrás: Thinkstock

– Az általuk kínált őssejttermékek nem rendelkeznek hatósági jóváhagyással, és a reklámjaikban elhangzó állításokat az esetek többségében nem támasztják alá meggyőző biztonságossági és hatékonysági adatokkal.”

Szaporodik az ilyen eljárás során károsodást elszenvedett páciensek száma

A jelek szerint a Health Canada a 30 vállalkozás egyikével szemben sem kezdeményezett még hatósági eljárást, és a cégekkel együttműködő orvosok közül sem marasztalt még el senkit az őssejtkezelések hirdetésében, eladásában és kivitelezésében való közreműködésért.

A cégekkel együttműködő orvosok közül még senkit sem marasztaltak el az őssejtkezelések hirdetésében való közreműködésért Forrás: Thinkstock

A mostaninál határozottabb hatósági fellépés hiányában az állítólagos őssejtterápiákat kínáló kanadai szolgáltatók száma csak növekedni fog – figyelmeztetnek a szerzők. Az Egyesült Államokban

a bizonyítatlan hatású és engedélyezetlen őssejtalapú beavatkozásokat hirdető, direktmarketinggel operáló vállalkozások piaca nagy, és egyre növekszik,

s ennek hatásai már megmutatkoznak abban, hogy egyre szaporodik az ilyen eljárás során egészségügyi kárt szenvedett páciensek száma.

Szaporodik a beavatkozás miatt különböző egészségügyi károsodást elszenvedett páciensek száma (a kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

Hogy Kanadában is elindul-e egy ehhez hasonló tendencia, az még nem világos,

ám megalapozottnak tűnik az aggály, hogy a kanadai őssejtbiznisz növekedése egészségkárosodásokat, valamint anyagi és egyéb károkat von majd maga után.

Dollárezreket kérnek a kétes hatású beavatkozásokért

„Aggodalommal tölt el, amikor azt látom, hogy egyes vállalkozások dollárezreket kérnek el bizonyítékokkal alá nem támasztott őssejtes beavatkozásokért – hangoztatja a kutató. – Fennáll a kockázata annak, hogy erre fogékony egyének valótlan reklámállítások alapján hozzák meg döntéseiket.

Egyre jobban virul az őssejtbiznisz (a kép illusztráció) Forrás: Pluristem Press Room

És annak az esélyével is számolni kell, hogy egyes páciensek komoly egészségkárosodást szenvedhetnek

olyan őssejttermékektől, amelyeket nem vizsgáltak be kellőképpen a szövetségi és tartományi szabályozó hatóságok. Szeretnék azonnali intézkedést látni a hatóságok részéről.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Adam Price-Evans, a Regenerative Medicine szerkesztője a cikkhez fűzött kommentárjában így fogalmaz: „A direktmarketinges őssejtbiznisz gyors és világméretű virágzása idején ez a tanulmány nagyon is időszerű látleletet vesz fel a kanadai helyzetről. Célja az őssejtgyógyászat területén beruházó vállalkozók széles körének tájékoztatása, ami reményeim szerint végső soron a jövőbeni betegek hasznát szolgálja.”