Óceánvízzel öntenék el a homokdűnéket

perm
A felmelegedés és következményei súlyosan fenyegető globális problémát jelentenek
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás mára akkora problémává vált, hogy szélsőséges megoldási javaslatokat kíván. Egy amerikai kockázati tőkekezelő vállalkozás ezért most sótalan óceánvízzel árasztaná el a Szahara sivatagjának a felét.
Vágólapra másolva!

Visszafoghatnák az éghajlat egyre gyorsuló változását

Drasztikus javaslattal állt egy szilíciumvölgyi kockázati tőkekezelő vállalkozás, az Y Combinator, hogy megállítsa a globális felmelegedés világszerte tapasztalt, egyre szélsőségesebb hatásait.

Azt mondják, hogy az éghajlati változások miatt kialakult anomáliákat egy kísérleti jellegű megoldással kezelnék. Megdöbbentő javaslatuk a sivatag elárasztását tárja a nyilvánosság elé, amely szerintük a "hasznos algák elszaporodásával" csökkenthetné az atmoszférában az üvegházhatást okozó gázok káros hatásait,

írja az nbcnews.com. És bár a vállalkozás elismerte azt is, hogy az ötlet kockázatos és egyáltalában nem biztosak a sikerében, mégis úgy gondolják, hogy egy ehhez hasonló, megfelelően kivitelezett és jól megtervezett erőfeszítéssel visszafoghatnák az éghajlat egyre gyorsuló változását.

Felderítenék a katasztrofális globális felmelegedés lehetséges megoldásait Forrás: pexels.com

Szakértőik azzal érvelnek, hogy némi politikai akarattal és elegendő monetáris hozzájárulással egy olyan terv valósulhat meg, amely segíthetne megoldani ezt a régóta fennálló problémát.

Több mint másfél millió hektár földet árasztanának el

Az Y Combinator szakértői szerint a felgyorsult klímaváltozás néha extrém megoldási alternatívákat kíván.

– mondta az NBC Newsnak Greg Rau, a Kaliforniai Egyetem tudósa, aki segített az Y Combinator csapatának az ötlet megfogalmazásában és kidolgozásában. – „A terv megvalósításához elsőként további kutatásokra és az ötlet továbbfejlesztésére van szükség, hogy aztán továbbítani tudjuk azt kormányzati szintekre."

Radikális sivatagi elárasztási tervet tártak nyilvánosság elé Forrás: pexels.com

Az Y Combinator által megfogalmazott projekt 1,7 millió hektár száraz talaj vízzel való feltöltésére tesz javaslatot, kétméteres mélységben.

Veszélyeztethetik a sivatagok biológiai sokféleségét

A szakemberek a cél eléréséhez a tervek szerint óceánvizet szivattyúznának fel, majd mindezt egy elektromos hálózat segítségével sótalanítanák. A vállalat úgy véli, hogy egy ilyen mértékű projekt megvalósítása több mint ötven billió dollárba (14 292 milliárdszor millió forintba) kerülne. Ez a csillagászati összeg szinte megegyezik az egész bolygó gazdasági termelékenységének a felével.

– hangsúlyozta Greg Rau. – „Az ötlet ellenzői azzal érvelnek, hogy egyenesen öngyilkos lépés lenne, és drasztikusan befolyásolná a sivatagok biológiai sokféleségét."

Hozzátette, hogy a jelenleg csak elméleti szinten felmerült ötlet napvilágra kerülése számtalan vitát generált.

Kutatók rámutattak, hogy a sivatagban több ezer faj él, és a terület elárasztása ezek kihalásához vezethetne.