Számos személyiségjegyet hordoznak a gyilkos bálnák

orka
Akár bonyolultabb kommunikációra is képesek
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Pszichológiai Egyesület új kutatása szerint a gyilkos bálnák olyan személyiségjegyeket mutatnak, amelyekben hasonlítanak az emberekre és a csimpánzokra. Ezek közül szembetűnő a hasonlóság a játékosság, vidámság és a szeretet tekintetében.
Vágólapra másolva!

Személyiségjegyeket elemeztek ki

Spanyol kutatók összesen huszonnégy gyilkos bálna személyiségjegyeit elemezték az orlandói és a San diegoi SeaWorld komplexumban, illetve a tenerifei Loro Állatkertben.

A vizsgált egyedek közül hat a vadonban, a többiek már fogságban születtek.

Az orkák trénerei és más, az állatok közelében dolgozó gondozók értékelték az állatok személyiségjegyeit egy harmincnyolc tételből álló listán.

Több érzelemmel bírnak, mint azt gondoltuk volna Forrás: pexels.com

A dokumentumban többek között olyan tulajdonságok szerepeltek, mint a játékosság, a függetlenség, a makacsság, a bátorság, az érzékenység vagy az oltalmazó jelleg.

A kutatók ezeket a személyiségjegyeket elemezték ki, majd az eredményeket összevetették a csimpánzokkal és az emberekkel kapcsolatos, korábbi kutatási evidenciákkal. Következtetéseiket végül a Comparative Psychology című folyóiratban publikálták.

Ötféle mintavételezéssel figyelték az állatokat

– mondta Yulán Úbeda, a spanyolországi Girona Egyetem pszichológiai doktori hallgatója. – „Ezek az emberekhez hasonló személyiségjegyek azért fejlődhettek ki, mert szükségesek azokhoz az összetett társas interakciók kialakításához, amelyek a gyilkos bálnák, az emberek és a főemlősök kapcsán tapasztalhatunk."

A fogságban élő orkák személyisége is változhat Forrás: pixnio.com

A kutatók egy 1930-ban kifejlesztett, ötfázisú modellt használtak, amely ötféle mintavételezéssel figyelte az állatokat. Ezek az extorverzió (azaz kifelé fordulás, nyitottság), a kedvesség, a lelkiismeretesség, a dominancia és a gondoskodás.

– tette hozzá Yulán Úbeda. – „Az orkák leginkább a játékosság, barátságosság és társaságkedvelés terén hasonlítottak az emberekhez, míg a makacsság és védelmezés tekintetében a csimpánzokra. Emellett az erőfölényhez kapcsolódó néhány személyiségjegy is megjelent az eredmények között."

Vitatott a gyász és a bánat kérdése

A kutatók szerint az eredmények egyfajta evolúciós konvergenciát is sugallhatnak, ahol a gyilkos bálnák és a főemlősök személyiségjegyei a komplex társadalmi interakciókhoz szükséges fejlett kognitív képességek miatt hasonlóak.

A gyilkos bálnák a 90-es években szoros közösségekben éltek, együtt vadásztak és megosztották egymással a zsákmányt, miközben fejlett kommunikációs készségeket és együttműködést mutattak.

A kutatók körében még mindig vitatott, hogy a gyilkos bálnák képesek-e a gyászra és a szomorúságra, például egy újszülött borjú elvesztése kapcsán, amire sajnos gyakran akad példa.

A gyilkos bálnák akár összetett érzelmekre is képesek lehetnek Forrás: © 2014 "Mike" Michael L. Baird flickr.bairdphotos.com/Michael L. Baird

A bánat ugyanis egy olyan összetett érzelem, amelyet a legtöbb állat esetében még nem tudtak megfigyelni.

Egyes tanulmányok azonban biztosan állítják, hogy egyes fajok, például a csimpánzok, az elefántok vagy a zsiráfok az emberekhez hasonlóan gyászolnak.

A jelenlegi vizsgálat azonban nem elemezte a gyilkos bálnák bánathoz kapcsolódó érzéseit.

A fogság megváltoztatta a bálnák személyiségét

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fogság is megváltoztathatja a gyilkos bálnák személyiségét, növelve a neuroticizmust (az egyének hajlamát az olyan negatív érzelmek megtapasztalására, mint a félelem, szomorúság, szorongás, düh) és az agressziót. Emellett az állat külsejében is megjelenhetnek kisebb-nagyobb változások.

Akár bonyolultabb kommunikációra is képesek Forrás: pxhere.com

A kutatásban résztvevő SeaWorld most újra szembesült a fogságban élő gyilkos bálnák szűkös életkörülményeivel.

– hangsúlyozta Úbeda. – „Tisztában vagyunk azzal is, hogy a fogságban tartott és a vadonban élő bálnák viselkedésében megfigyelt személyiségjegyek eltérhetnek egymástól. De most megtettük az első lépést."