Rekordhosszú szárazság van Németországban

Alföld
Aszály az Alföldön.
Vágólapra másolva!
A jelenleg tapasztalható a leghosszabb száraz időszak Németországban a szisztematikus mérések 140 évvel ezelőtti kezdete óta - közölte a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD).
Vágólapra másolva!

Az adatok szerint ősszel csak 95 liter csapadék hullott négyzetméterenként, ami fele az ilyenkor szokásosnak. És mivel már a nyár is különösen száraz volt, így összességében ez az eddigi leghosszabb regisztrált száraz periódus.

Júniustól novemberig az országos átlag szerint csak 225 liter csapadék hullott négyzetméterenként, ami jelentősen alulmúlja az eddigi legalacsonyabb értéket: 1911-ben 268 liter csapadék hullott négyzetméterenként.

- foglalták össze a meteorológusok. Bizonyos régiókban még drámaibb volt a helyzet. Szász-Anhalt tartomány bizonyos területein csak 90 liter hullott négyzetméterenként.

A DWD szerint a szélsőséges szárazság februárban kezdődött. Hatására a folyók és tavak vízszintje történelmi szintre apadt, egy részük teljesen kiszáradt. Önmagában vizsgálva az ősz a negyedik legszárazabb volt a mérések kezdete óta. Csupán 1953-ban, 1959-ban és 1908-ban volt a vízhiány ennél nagyobb: ezekben az években 84, 91, illetve 95 liter csapadék jutott egy négyzetméterre.

(MTI/AFP)