Új kullancsfaj okoz riadalmat a világban

kullancs
Számtalan fertőzést terjeszthetnek
Vágólapra másolva!
Világhódító útra indult egy új kullancsfaj. A vérszívó a Haemaphysalis longicornis tudományos fajnevű, más néven a hosszúszarvú kullancs Ázsiában jelent meg, majd hamarosan azonosították az Egyesült Államokban is. A Járványvédelmi és Megelőzési Központ csütörtöki jelentése szerint a pár milliméteres, halálos fertőzéseket terjesztő élősködő most először jelent meg a haszonállatokon, és „betört" az ember életterébe is.
Vágólapra másolva!

Számos fertőzést terjesztenek

Alig néhány hónapja fedezték fel, de rohamos gyorsasággal terjed a Haemaphysalis longicornis, azaz a hosszúszarvú kullancs. A vérszívót már Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államok kilenc államában is észlelték, írja a Live Science tudományos portál. Ezentúl nem lehetnek biztonságban New York, Virginia, Nyugat-Virginia, Arkansas, Észak-Karolina, Pennsylvania, Connecticut és Maryland állam lakosai és állatai sem.

– mutatott rá a Járványvédelmi és Megelőzési Központ legfrissebb jelentése. – „A világ egyes részen a hosszúszarvú kullancsok számos fertőzést terjesztenek, köztük olyan, bakteriális fertőzéseket, mint az azonnali beavatkozás nélkül halálosnak számító babéziózis (elsősorban a kutyáknál), a fehérvérsejtek megbetegedését jelentő ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz), a gyors lefolyású theileriosis, az ismeretlen eredetű lázat okozó rickettsia-fertőzés, és más, vírusos betegségek."

A Haemaphysalis longicornis, azaz a hosszúszarvú kullancs Forrás: James Gathany/CDC/Anna E. Perea2018

Kínában és Japánban már regisztráltak thrombocytopeniás szindrómát is, amelyet szintén az új kullancsfaj terjesztett. Az állapot magas lázzal és vérzékenységgel jár, és akár halálos is lehet.

Szeretik a nedves és meleg környezetet

A jelentés egyelőre arról nem szolgált információkkal, hogy a parazita életmódot folytató élőlény Ázsián kívül is terjesztett-e már a fentiekhez hasonló betegségeket.

Szakemberek szerint a betegségek típusai a vérszívók térhódításának és további terjedésének függvényében változhatnak.

A Járványvédelmi és Megelőzési Központ munkatársai tisztviselőkkel, állatorvosokkal, mezőgazdasági szakemberekkel, belgyógyászokkal és közegészségügyi szakértőikkel közösen dolgoznak a hosszúszarvú kullancs viselkedésének, terjedésének és hatásainak jobb megértésén.

Több száz kullancsfaj ismert a világon Forrás: pexels.com

A jelentés rámutat: a többi fajhoz hasonlóan, ezek a kullancsok is szeretik a nedves és meleg környezetet. Ennek megfelelően egy esős nyári napot követően különösen aktívak.

Hatalmas mennyiségű petét rak le

Annyi azonban bizonyos, hogy az új kullancsfaj jelentős veszélyt jelent a világ állatállományára nézve. És ez elgondolkodtatta a kutatókat. A legtöbb vérszívófajtól eltérően ugyanis

a hosszúszarvú kullancs ivartalanul szaporodik, és nagy mennyiségű petét rak le.

Számtalan fertőzést terjeszthetnek Forrás: commons.wikimedia.org

A jelentés szerint a vérszívó életmódot folytató, pár milliméteres élősködő képes akár egyszerre kétezer petét is elhelyezni.

– hangsúlyozza a jelentés. „Emiatt van még nagyobb jelentősége a kutatómunka kiterjesztésének, amely során felmérjük a hosszúszarvú kullancs valós veszélyét. Ehhez elsőként meg kell határozni a kullancsok jelenlegi elterjedési szintjét, megvizsgálni a kórokozók fajtáit, a fertőzések gyakoriságát az embereken és állatokon egyaránt. Ezután kidolgozunk egy hatékony stratégiát, mellyel megfékezzük a további terjedést."