Fényes tárgyat találtak a marsi homokban, nem tudni, mi lehet

Vágólapra másolva!
Különösen fénylő dologra bukkant a NASA marsjárója, a Curiosity. A kutatók most alaposabban szemügyre veszik az objektumot. 
Vágólapra másolva!

A vörös bolygó felszíne a laikusok számára nem éppen a legizgalmasabb kutatási terep, jobbára csak homok és átlagos kövek fedik, olykor-olykor azonban előbukkan az egyhangúságból egy-két furcsaság. Ilyen az a tárgy is, amit a marsjáró a napokban fényképezett le.

A Curiosity munkáját felügyelő kutatócsoport egyik tagja, Suzanne Schwenzer úgy véli, egy meteoritdarabot sikerült felfedezni, ám az objektum pontos kémiai elemzése még várat magára. Ezt egyébként az úgynevezett ChemCam nevű műszerrel fogják elvégezni.

Forrás: NASA

A ChemCam valójában egy lézer indukálta spektrométer. A berendezés 1–10 méter távolságból, a rover árbócán lévő infravörös lézerrel lövi meg a célkőzetet. A meglőtt kőzet felszínének közel 1 milliméter átmérőjű részéről elpárolog egy kevés anyag, amely apró, rövid élettartamú plazmabuborékot alkot. Ennek a sugárzását vizsgálja a műszer 240 és 800 nanométer hullámhosszak között, megállapítva az összetételt.