Tudományosan bizonyították: minél jobbak a kapcsolataink, annál boldogabbak vagyunk

Leginkább a kapcsolataink minősége számít
Vágólapra másolva!
Forradalmi pszichológiai tanulmányt publikált a napokban a Harvard Egyetem. A kapcsolódó vizsgálatokat a kutatók pontosan 75 éve kezdték el, hogy felmérjék, pontosan mi az, ami boldogabbá teheti az emberiséget.
Vágólapra másolva!

A gyerekkori élmények hatásait vizsgálták

A Harvard kutatói több mint 75 éve forradalmi ötlettel álltak elő: úgy döntöttek, hogy megkeresik a boldogság igazi forrását, illetve azokat a tényezőket, amelyek boldogabbá tesznek minket. A szakemberek a válaszokért több mint 75 évig követték kettő, férfiakból álló csoport életét.

A boldogság egészségesebbé tesz Forrás: pexels.com

Megvizsgálták a tesztalanyok gyerekkori élményeit és szerették volna megérteni, hogy az évtizedek alatt szerzett tapasztalatok hogyan befolyásolják az egészséget, jólétet és végső soron a boldogságot.

– tette fel a nagy kérdést Robert Waldinger pszichiáter, a Harvard kutatóprofesszora, a 75 évig végzett kutatás vezetője. – Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a válasz a pénz és a hírnév, de most már tudományos bizonyítékunk van arra, hogy ők mind tévednek.

Megtalálták a boldogság receptjét

Robert Waldinger és csapata a közel száz évig készülő tanulmány megfigyelései során eddig soha nem publikált, hosszú távra szóló adatokat kapott.

Nem a pénz és a hírnév ad igazi boldogságot Forrás: pexels.com

Így szó szerint példátlan hozzáféréssel rendelkezik az igaz boldogságot és elégedettséget tartalmazó recepthez. Eredményeit egy TED-beszélgetésben is feltárta az érdeklődők előtt.

– tette hozzá Waldinger professzor. – A 75 éves tanulmányból pedig azt a legtisztább üzenetet kaptuk, hogy a jó kapcsolataink tesznek minket boldogabbá és egészségesebbé.

A biztonság érzése csökkenti az emocionális fájdalmat

Bár az eredmény talán meglepő, de a közel száz évig tartó kutatás során a Harvard kutatói arra jutottak, hogy a boldogság és az életben való, igazi kiteljesedés legjobb előfeltétele a szeretet.

A válasz a szeretetben rejlik Forrás: pexels.com

– mondta Robert Waldinger. – A kutatásból nyert adatok azt is egyértelműen megmutatták, hogy azok az emberek, akik magányosnak érzik magukat nagyobb valószínűséggel gyorsabban épülnek le fizikailag és fiatalabb korban halnak meg.

A szeretet a hosszú élet titka

A tanulmány végeredményül tehát elsődlegesen a szeretet tényezőjét hozta ki a hosszú élet és a boldogság legfontosabb tényezőjeként.

– mutatott rá Waldinger professzor. – Elsősorban inkább azoknak a kapcsolatoknak a minősége számít, amelyeket a hozzánk legközelebb állókkal ápolunk.

Leginkább a kapcsolataink minősége számít Forrás: pexels.com

Hozzátette: vizsgáljuk meg magunkat és figyeljük meg, hogy mennyi mélység és őszinteség van a kapcsolatainkban, mert nem feltétlenül egy tökéletes vagy egy romantikus viszony fogja igazán boldoggá tenni a testünket-lelkünket. A Harvard kutatói szerint a kapcsolataink minősége arra is választ adhat, hogy kik vagyunk valójában.

Fontos, hogy hitelesebben kezeljük a kapcsolatainkat

– hangsúlyozta Robert Waldinger. – Az adatokból világosan látszik, hogy mit kell tennünk a hosszú, boldog élet érdekében.

A kapcsolataink minősége arra is választ adhat, hogy kik vagyunk valójában Forrás: pexels.com

Mert hiába van annyi pénzünk, amennyiről mindig is álmodtunk, ha ez mit sem ér a szeretetteljes kapcsolatok nélkül.

Ezek hiányában ugyanis nem lehetünk sem igazán boldogok, sem igazán hosszú életűek.

A forradalmi tudományos eredményről az Ideapod tudományos portál számolt be.