Igen erős a kötődés az unokák és a nagyszülők között

Nagypapa és unokája: a legjobb páros
Vágólapra másolva!
Elgondolkodott már azon, hogy miért mutathatnak túláradó örömöt a gyerekek akkor, amikor kiderül, hogy a nagyszülőkhöz utazhatnak? Aki látta már az unokák felcsillanó tekintetét, annak talán ez a kutatási eredmény sem újdonság, amelyben kiderült, hogy a gyerekek bizony előnyben részesítik a nagyszülőket a szüleikkel szemben.
Vágólapra másolva!

A nagyszülők jobban tudnak olvasni a gyerekekben

Dr. Wyatt Fisher, denveri klinikai pszichológus szerint két ok lehet annak, hogy a gyerekek a nagyszüleikkel szívesebben osztják meg társaságukat, mint a szüleikkel. Egyrészt, mert tudják, hogy nagypapával és nagymamával egészen biztosan közösen élik át az együtt töltött idő szépségeit és örömeit. Másrészt, mert a nagyszülők – valamilyen rejtélyes oknál fogva – jobban megértik, hogy mit szeretnének és hogy mire van szükségük az unokáknak.

Az együtt töltött idő az egyik legfontosabb tényező Forrás: pixabay.com

– magyarázta Fisher. – „Manapság az apa és az anya el van foglalva a család pénzügyi igényeinek a kielégítésével, ergo folyton dolgozik. Emiatt bízzák a gyerekeket gyakran praktikus okokból a nagyszülők felügyeletére, akik hamarosan igen erős kötődést kezdenek érezni."

A pszichológus szerint a nagyszülők (akik egyszer már szülők is voltak) valahogyan jobban tudnak olvasni a gyerekekben, könnyebben észlelik azok szociális jelzéseit.

Ebből következik, hogy miután érzékenyebben reagálnak az unokák szükségleteire, pontosan tudják azt is, hogy mikor és hogyan reagáljanak ezekre. A gyerekek pedig megérzik ezt, írja a positiveoutlooksblog.com.

Szeretik értékesnek és fontosnak érezni magukat

Brian Taylor, a kapcsolatok szakértője és a Házasság, amelyről soha nem álmodtál: praktikus lépések a rendkívüli és hosszan tartó szerelemért könyv szerzője úgy véli, hogy a gyerekek azért szerethetik mindenkinél jobban a nagyszüleiket, mert azok elkényeztetik őket.

Nagypapa és unokája: a legjobb páros Forrás: pixabay.com

– magyarázta, és felhívta a figyelmet a szülők és nagyszülők közötti nevelés fontos különbségeire. – „Természetesen a szülők is imádják a gyerekeiket, de az ő feladataik magukba foglalják a nem túl kedvelt utasításokat, szabályokat, fegyelmezéseket, tanításokat, fegyelmet és az életviteli regulákat."

Hozzátette, hogy amikor a nagyszülők tanítják az unokákat, akkor általában finomabb módszereket alkalmaznak és példát is mutatnak.

Tipikusan türelmesebbek, hiszen nem sietnek sehová. Ráadásul a szeretett unokák nem igényelnek nagy dolgokat sem: az apró ajándékok és figyelmességekből tudják, hogy értékesek és fontosak.

Boldog emlékeket idéz

Egy közelmúltban készült tanulmány több mint 1600 brit család életét vizsgálta, és a felmérés szerint a gyerekek 52 százaléka szívesebben volt a nagyszüleiknél, mint otthon. Az apróságok ezt három indokkal magyarázták. Az első, hogy a nagyszülők mindent megadnak nekik, amit kérnek. A második, hogy a legtöbb esetben rengeteg időt töltenek együtt. Harmadszor pedig, mert a nagymama főztjénél nincs finomabb („még anyánál is jobban főz").

– hangsúlyozta Dr. Wyatt Fisher. – „Erre szinte mindannyian boldogan emlékszünk vissza, és ez egyáltalán nem véletlen."