A rák sohasem fog eltűnni, de kezelhetővé válik

2018.12.08. 17:58

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan távoli jövőben.

Nem fog teljesen eltűnni, de immunterápiával kordában tartható lesz

A rák nem fog teljesen eltűnni, az immunterápiával azonban ellenőrzés alatt lehet tartani. Lesznek daganatok, de nem fognak növekedni és meg lehet tartani az életminőséget - hangoztatta a stockholmi Karolinska Intézetben pénteken elmondott beszédében Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese, aki James P. Allison amerikai kutatóval együtt érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést, az orvosi Nobel-díjat a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztéséért.

 

Taszaku Hondzso és James P- Allison az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettjeiForrás: AFP/Sam Yeh

Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

Soha nem lesz mentes a világ a daganatoktól

A Nobel-díj december 10-i átadására Stockholmba érkezett Taszaku Hondzso és James P. Allison több előadást és sajtótájékoztatóit is tart kutatásairól a svéd fővárosban. Allison japán kollégájához hasonlóan annak a véleménynek adott hangot,

nem valószínű, hogy a rákot ki lehet irtani a következő évtizedekben,

de jelentős előrelépések lehetnek a betegség kezelésében.

A Nobel-díj emlékérmeForrás: Origo

Hamarosan közel kerülhetünk néhány ráktípushoz"

- hangoztatta az amerikai kutató, emlékeztetve a melanoma kezelésében elért eredményekre. "De soha nem lesz a világ mentes a daganatoktól" - tette hozzá.

James P. Allison amerikai immunológus az egyik idei orvosi Nobel-díjasForrás: MTI/EPA/Texasi egyetem rákkutató központja/Adolfo Chavez III

Az immunterápia magas költségeivel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "Valami történni fog a költségeket illetően.

Egy ráksejt számítógépes illusztrációjaForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Reménykednünk kell abban, hogy az árak csökkennek köszönhetően a versenynek és a bölcsességnek" - mondta. A 9 millió svéd koronával (282 millió forint) járó tudományos Nobel-díjakat hétfőn adják át a svéd fővárosban, az ünnepséget hagyományosan a díjalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják.

(Forrás: MTI)