Forradalmasította az infarktusellátást a Semmelweis Egyetem díjazottja

szívkatéterezés
27 November 2018, Hessen, Frankfurt/Main: Heart specialists Stephan Fichtlscherer (r) and Thomas Walther (2nd from right) are carrying out a catheter-assisted implantation of an aortic valve (TAVI) in the catheter laboratory of the new University Heart Centre Frankfurt (UHF). At the UHF of the University Hospital Frankfurt, specialists from different departments work side by side to offer patients with cardiovascular diseases the best possible and individually tailored treatment. Photo: Arne Dedert/dpa
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem (SE) legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot, a szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért veheti át a világ egyik legismertebb klinikai kutató kardiológus professzora, Petr Widimsky. Magyarországon az elmúlt 15 évben becslések szerint százezer ember életét mentette meg a szívkatéteres infarktusellátás - tették hozzá.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint Petr Widimsky a prágai Károly Egyetem és az egyetemi kórház professzora, a szívcentrum vezetője és az egyetem orvoskari dékánja. Tudományos munkájának legfontosabb társadalmi jelentősége, hogy az általa vezetett klinikai vizsgálatok eredményei alapjaiban változtatták meg a szívinfarktus ellátását. Az úgynevezett Prague-vizsgálatok során sok ezer tagú betegcsoporton bizonyította, hogy a katéteres szívkoszorúér-tágítás hatékonyabb terápia a heveny szívizominfarktussal kezelt betegek ellátásában, mint a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó infúziós kezelés. A Prague-vizsgálatok eredményei alapján az alkalmazott módszerek széleskörű elterjedésével mintegy felére csökkent az infarktuson átesett betegek kórházi halálozása, a szívkatéteres koszorúér-megnyitás több millió emberen segített.

Csak Magyarországon a 2003-óta fokozatosan bevezetett szívkatéteres infarktusellátás becslések szerint százezer ember életét mentette meg - hangsúlyozták.

Szívkatéterezéses infarktusellátás Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

A tájékoztatás szerint a katéteres koszorúér-tágítás során a heveny szívinfarktus miatt kórházba szállított beteg koszorúereit egy vékony csővel (szívkatéter) közvetlenül tudják vizsgálni és szükség esetén terápiás beavatkozásra is sor kerülhet. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a panaszt okozó szűkületet, illetve elzáródást újra megnyissák és kitágítsák, azaz a véráramlást ismét biztosítsák. Az esetek döntő többségében fém koszorúér-implantátumot, úgynevezett stentet is helyeznek az érbe, amely hosszú távon nyitva tartja a kezelt érszakaszt.

Petr Widimsky rendszeres látogatója a magyar szakmai konferenciáknak, a Semmelweis Egyetem vezető kardiológusai pedig számos nemzetközi tanulmány elkészítésében dolgozhattak együtt és több kiemelkedő nemzetközi folyóiratban publikáltak a professzorral - írták.

A közlemény szerint számos kitüntetései közül a legfontosabbak az Európai Kardiológiai Társaság 2014-es aranyérme, a Cseh Köztársaság 2016-ban odaítélt Mensa Honorary elismerése, melyet "a cseh nemzet intellektuális felemelkedéséért és az ország nemzetközi elismertségéért" folytatott munkájáért vehetett át. Ezenfelül 2017-ben a Károly Egyetem Donatio Universitatis Carolinae díját is megkapta. A cseh kutató több mint 20 tankönyvfejezet és 500 nemzetközi cikk szerzője, a Thomson Reuters a legtöbbet idézett cseh orvosként, valamint a világ egyik legnevesebb tudósaként tartja számon.

Petr Widimsky Forrás: Attila Kovacs

Petr Widimsky 1979-ben vette át orvosi diplomáját, majd 1987-ben belgyógyász, 1992-ben kardiológiai szakvizsgát tett. 1979 óta a prágai Kralovske Vinohrady egyetemi kórházban dolgozik, majd 1995-ben létrehozza az intézmény szívcentrumát, melyet azóta is ő vezet.

2000 és 2003 között a Károly Egyetem rektorhelyettese, 2010 és 2018 között az egyetem III. Orvostudományi Karának dékánhelyettese. A "Stent For Life" kezdeményezés megalapítója, és első elnöke 2008 és 2010 között. 2005 és 2015 között a cseh egészségügyi minisztérium kardiológiai akkreditációs bizottságának elnöke.

"A Semmelweis Budapest Awardot az egyetem szenátusa 2009-ben alapította, az olyan természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósok elismerésére, akiknek munkássága új utat mutat és az emberiség fejlődését szolgálja" - olvasható a közleményben.