Először sikerült megörökíteni a szél hangját a Marson

Insight űrszonda Mars
A NASA InSight nevű Mars-szondája robotkarjának végén elhelyezett kamera (Instrument Deployment Camera, IDC) által készített kép a Mars bolygó felszínéről 2018. december 7-én. A Mars belsejének kutatása céljából május 5-én útjára indított InSight robotgeológus űrszonda mintegy 485 ezer kilométernyi út megtétele után november 26-án landolt a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!
"Nem várt örömben" volt részük az amerikai űrkutatóknak, mivel az Insight űrszondának, amely november 26-án landolt a Marson, először sikerült észlelnie a vörös bolygó felszínén fújó szelek hangját - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
Vágólapra másolva!

A robotgeológus űrszonda érzékelői december elsején észlelték azt a "kísérteties mély zúgást", amelyet a másodpercenként 4,5-6,7 méter sebességű, északnyugat-délkeleti irányú szél vibrálása okozott. A szél iránya megegyezik azoknak a portölcséreknek az irányával, amelyeket még az űrből figyeltek meg a leszállóhely térségében.

"Ez az első eset, hogy olyan műszerek vannak a Mars felszínén, amelyek az emberi fül számára is hallható frekvenciában képesek észlelni a zajokat" - mondta Thomas Pike, a projekt szenzorokkal foglalkozó tudósa. Az Imperial College London kutatója szerint a felvett zaj kissé hasonlít egy szélben lobogó zászló hangjára.

A hangfelvétel rögzítése nem tervezett siker. A misszió egyik fő célja a Marson történő mozgások mérése, és ezek része a hanghullámok okozta rezgés is - mondta Bruce Banerdt, a NASA audioklipeket közzétevő kaliforniai központjának (Jet Propulsion Laboratory, Pasdena) főkutatója.

"Nekem ezek a hangok igazán földönkívülinek hatnak. Mintha az ember a szél vagy egy háttérben morajló óceán hangját hallaná, mindenesetre van egy nem evilági érzete" - fejtette ki Banerdt.

A űrszonda napelemei körül süvítő szél hangját az Insight két nagyon érzékeny szenzora, egy beépített légnyomás-érzékelő és egy fedélzeti szeizmográf észlelte és rögzítette. Az előbbi, amely meteorológiai adatokat gyűjt, közvetlenül érzékeli a légköri vibrálást, a szeizmográf pedig, amelynek 2,2 méter átmérőjű kiterjesztett szárnyai két nagy elálló fülre emlékeztetnek, az űrszonda szél okozta rezgését észlelte.

A NASA InSight nevű Mars-szondája robotkarjának végén elhelyezett kamera (Instrument Deployment Camera, IDC) által készített kép a Mars bolygó felszínéről 2018. december 7-én. A Mars belsejének kutatása céljából május 5-én útjára indított InSight robotgeológus űrszonda mintegy 485 ezer kilométernyi út megtétele után november 26-án landolt a vörös bolygón Forrás: MTI/AP/NASA/Nasa

A kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról május 5-én útnak indított Insight két éven át fog a Marson kutatásokat végezni, alapvetően a bolygó mélyét vizsgálva. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi kőzetbolygója, köztük a Föld is.