Rendkívüli NASA-bejelentés közeleg

Voyager 1
A Voyager 1 a csillagközi térben (művészi illusztráció)
Vágólapra másolva!
Nagy bejelentésre készül a NASA. Bár ennek tárgyáról hivatalos közleményt még nem adtak ki, többen azt rebesgetik, hogy az amerikai űrügynökség egyik leghíresebb űrszondája, a Voyager-2 elhagyhatta a Naprendszert. Ha ez bebizonyosodik, akkor már két ember alkotta objektum is a csillagközi térben halad az ismeretlen felé.
Vágólapra másolva!

A Voyager-program keretében a NASA két űrszondát állított pályára. A számozás ellenére a Voyager-2-t indították először, 1977. augusztus 20-án, míg a Voyager-1-et csak két hét múlva, 1977. szeptember 5-én.

Az ikerszondák feladata a Szaturnusz és a Jupiter megközelítése volt, többek közt vizsgálták a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat.

A Voyager-1 2012-ben lépte át a helioszféra határát, vagyis elhagyta azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban, átlépett a csillagközi térbe. A jelek szerint a Voyager-2 most követi testvérét, és együtt utaznak a kozmosz egy számunkra ismeretlen tartománya felé.

A bejelentés magyar idő szerint este 17 órakor kezdődik, a NASA oldalán élőben lehet követni.