Bizánci korból származó lámpabelet tártak fel Izraelben

lámpabél
A tokba zárt lámpabél
Vágólapra másolva!
Igazi ritkaságnak számító leletet, egy 1500 éves lámpabelet tártak fel a régészek Izraelben, akik szerint az olajlámpák begyújtásához használhatták a vastag, kötélszerű anyagot a bizánci korban - közölte hétfőn az izraeli régészeti hatóság (IAA).
Vágólapra másolva!

"Úgy tűnik, hogy ez a ritka lelet a Negev-sivatag száraz éghajlatának köszönhetően maradt fenn" - mondta Naama Sukenik, a régészeti hatóság munkatársa, arra utalva, hogy a lámpabelek általában elbomlanak az évszázadok során.

Az apró, cső alakú réztokba rejtett lámpabelet még az 1930-as években fedezték fel több másik lelettel együtt Sivta ókori romváros sivtafeltárásakor, ám a leletekről később elfeledkeztek, így egy raktárban töltötték az elmúlt évtizedeket.

A tokba zárt lámpabél Forrás: CLARA AMIT ISRAELI ANTIQUITIES AUTHORITY

A Haifai Egyetem szakemberei most az Izrael déli részén elterülő Negev-sivatag bizánci kori településeit vizsgáló projektjük keretében vették elő a leleteket és vonták őket alapos elemzés alá.

A mikroszkópos vizsgálat szerint a lámpabelet lenvászonból készítették, amihez valószínűleg az ország északi részéről hoztak alapanyagot.

"Az olajlámpások kulcsszerepet játszottak az ókori világ mindennapjaiban, hiszen napnyugta után ezek világították be az otthonokat és középületeket. Agyagból és üvegből készült lámpásokat gyakran találni a régészeti ásatásokon, ám ilyen régről való lámpabélre bukkanni nagy ritkaság" - mondta Sukenik.