Az egyetem kardiológusait is riaszthatják a mentők jövő évtől

Adomány, Sajtótájékoztató, Semmelweis Egyetem, Városmajori szívcentrum, ment átadás Adomány Sajtótájékoztató Semmelweis Egyetem Városmajori szívcentrum ment átadás 2018.12.19.Sajtótájékoztató és adomány ment átadás.
Mesterséges keringést biztosító ECMO készülék
Vágólapra másolva!
Akut, intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel és gyógyszerekkel felszerelt mentőautót kapott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. A mentőkocsi a szervezetten jövőre induló ún. helyszíni ECMO program alapját fogja képezni. Az egyetem orvosainak segítségével a helyszínre vagy egy másik kórházba kiszállva a mesterséges keringést biztosító ECMO használatával 25 százalékkal nőhet azoknak a betegeknek a túlélési esélye, akiknek keringését hirtelen szívhalál után elvégzett újraélesztéssel nem sikerült helyreállítani. A mentőautót és a programot sajtótájékoztatón mutatta be Dr. Merkely Béla rektor és Rajnai Attila, a BM Heros Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Semmelweis Egyetem, hanem a betegek számára is nagy öröm, hogy a mentőautónak köszönhetően a klinika falain kívül is hasznosítani lehet a mesterséges keringést biztosító ECMO készüléket – mondta Dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója. Mint ismertette, a statisztikák ugyan javulnak, évente mégis 25 ezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban és heveny szívelégtelenségben; a cél az, hogy olyan betegeken is segíteni tudjanak, akiken eddig nem lehetett.

Ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán jövőre vezetik be szervezetten az ún. helyszíni ECMO programot, aminek lényege, hogy az egyetem orvosai segítségével a helyszínre vagy egy másik kórházba kiszállva kaphat esélyt a kezelhetetlen heveny szívelégtelen vagy hirtelen szívhalált halt beteg. A mesterséges keringést biztosító ECMO azoknak segíthet, akiknél ugyan azonnal megkezdik az újraélesztést vagy a keringés helyreállítását, ám az emelt szintű ellátás ellenére sem „indul el” a szív, nem áll helyre a spontán keringés – mondta el Dr. Merkely Béla. Hangsúlyozta: a helyszíni ECMO segítségével 25 százalékkal növelhető a betegek túlélési esélye.

Mesterséges keringést biztosító ECMO készülék Forrás: Adrián Zoltán,Adrián Zoltán,Adrián Zoltán

Az ECMO (extracorporalis membrán oxigenátor) egy speciális szívmotor; a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósul meg a testen kívüli keringés. Az ECMO akár 5-6 napig pótolja a szívet, mely idő elegendő a pontos diagnózis felállításához, a spontán szívműködés helyreállásához, vagy ahhoz, hogy akut szívátültetést végezzenek a betegen, esetleg tartós keringést biztosító műszívet kapjon – sorolta az eljárás lehetőségeit Dr. Merkely Béla. Mint mondta, a speciális szívmotort jelenleg is használják a klinika súlyos állapotú, például szívinfarktusos, szívoperált betegeinek ellátása során.

A használt mentőautók felújításával foglalkozó BM Heros Zrt. a legmagasabb szintű intenzív ellátás megszervezésének érdekében egy speciális mentőautót ajánlott fel a klinikának, amit az akut, intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel és gyógyszerekkel szereltek fel – számolt be Rajnai Attila vezérigazgató.

Dr. Merkely Béla mutatja a speciális mentőautó belsejét Forrás: Adrián Zoltán,Adrián Zoltán,Adrián Zoltán

Dr. Merkely Béla hozzátette, hogy a mentőautó egyrészt az induló ECMO program alapját fogja képezni, illetve más, a Városmajori Klinikán kezelt súlyos, akár kritikus állapotú betegek esetleg szükséges szállítása is megvalósulhat a mozgó intenzív osztály segítségével. Az orvosi gárdát a klinika állítja ki, aneszteziológus, szívsebész, kardiológus lesz a team tagja, természetesen intenzív terápiás szakasszisztensek mellett. A rektor beszámolt arról is, hogy a klinika saját forrásból egy másik hasonló mentőautót is beszerez a közeljövőben.