Megfejtették az Uránusz különleges titkát

Uránusz
A Voyager-2 képe az Uránuszról
Vágólapra másolva!
A Durhami Egyetem kutatói számítógépes szimulációval kimutatták, hogyan jött létre az Uránusz szokatlanul nagy tengelyferdesége.
Vágólapra másolva!

Kilencven százalékhoz közelít a tengelyferdesége

Az Uránusz a Naprendszer egyetlen bolygója, amelynek igen nagy, 90 százalékhoz közeli a tengelyferdesége.

A Uránusz és gyűrűi Forrás: NASA, ESA, Showalter

A csillagászok szerint ez egy korai bolygóméretű objektummal való ütközés során jöhetett létre több milliárd évvel ezelőtt. Brit asztronómusok úgy vélik, rájöttek, hogyan jött létre ez a különös tengelyferdeség:

a Naprendszer hetedik bolygója legalább kétszer ütközött egy földméretű hatalmas objektummal.

Részletes számítógépes szimulációk megmutatták, hogy egy óriási kőzetobjektum csapódott be a naprendszer hetedik bolygójába - hangoztatta Jacob Kegerreis, a Durhami Egyetem csillagásza, aki egy amerikai űrtudományi konferencián mutatta be eredményeiket.

Unikum a Naprendszerben

Az Uránusz a maga nemében páratlan bolygó a Naprendszerben. A bolygónak, csak úgy, mint öt holdjának a tengelyferdesége nagyon közelít 90 fokhoz,

a mágneses tér erőssége az északi féltekén pedig tízszer annyi, mint a délin.

Az Uránusz mágneses tengelye 60 fokkal eltér a forgási tengelytől, ezért a napszél lökéshullám frontja erősen eltolja, mintegy a bolygó mögé csavarja és spirálba rendezi a mágneses erővonalakat.

A Voyager-2 képe az Uránuszról Forrás: NASA\JPL

A magban nagy nyomású, átalakult kristályszerkezetű sós-ionos víz áramlik, amely gyenge mágneses erőteret kelt. A számítógépes szimulációk szerint az összeütközés és az Uránusz átformálása órák alatt megtörtént - magyarázta Kegerreis, aki animációs filmen mutatta be a hirtelen ütközést és annak következményeit.

Évmilliárdokkal ezelőtt történt a borzasztó erejű ütközés

A csillagász valószínűnek tartja, hogy ez az Uránusszal ütköző nagy objektum még mindig valahol a Naprendszerben nagyon távol bolyong. Ez megmagyarázná a bolygó keringésével kapcsolatos bizonyos kérdéseket,

és bele illik abba az elméletbe, hogy egy tizedik bolygó is létezik a Naprendszerben, valahol a Plútón túl

- vélte Jim Green, a NASA vezető tudósa, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében. Green elképzelhetőnek mondta, hogy több kisebb - Pluto méretű - űrkőzet lökte fel az Uránuszt, de Kegerreis csoportjának kutatása egyetlen nagy ismeretlen objektumra mutat.

Az Uránusz és gyűrűi Forrás: NASA/JPL/STScI

Az összeütközés a szakemberek szerint 3-4 milliárd évvel ezelőtt történt, még az előtt, hogy az Uránusz nagyobb holdjai nem alakultak ki.

(Forrás: MTI)