A háziállatok segíthetnek az allergia elleni védelemben

kutya, gyerek
Búcsút mondhatunk az asztma, a szénanátha vagy az ekcéma tüneteinek
Vágólapra másolva!
Minél több háziállattal kerülünk gyerekként kapcsolatba, annál kisebb eséllyel alakulnak ki később allergiás reakcióink. Egy most publikált tanulmány szerint a kisállatok szó szerint megakadályozhatják az allergiás betegségeket: kisgyerekként minél több macskát és kutyát simogatunk, annál alacsonyabb az asztma, a szénanátha vagy az ekcéma kialakulásának kockázata.
Vágólapra másolva!

Egészségügyi előnyökkel jár az állattartás

Kutatók az allergia kialakulásának megelőzését vizsgálva arra jutottak, hogy ha kisállatot tartunk életünk korai éveiben, akkor azok megvédik a szervezetet a később kialakuló allergiával, illetve a túlérzékeny reakciókkal szemben.

A háziállatok erősítik az immunrendszert Forrás: pexels.com

– mondta Bill Hesselmar, a svéd Göteborgi Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt több, korábbi tanulmányból származó adatokat hasonlított össze.

Minél több kedvenc, annál jobb a hatásfok

Az egyikben összesen 1029, 7 és 12 év közötti gyermek egészségügyi adatait és életkörülményeit vizsgálva arra jutottak, hogy

azoknál a családoknál, ahol a gyerek első évében nem élt együtt semmilyen háziállattal, mintegy 49 százalékkal magasabb volt az allergia kialakulásának kockázata. Ez az arány már csak 43 százalékra csökkent ott, ahol a csecsemő legalább egy házi kedvenccel élt együtt.

Búcsút mondhatunk az asztma, a szénanátha vagy az ekcéma tüneteinek Forrás: pexels.com

A három háziállattal közösen nevelkedő kisgyereknél viszont már szembetűnő a változás: itt csupán 24 százalékuk szenvedett később allergiás reakcióktól. A kutatásban két olyan gyerek is szerepelt, akik öt házi kedvenccel éltek együtt, és egyikük sem mutatott allergiás tüneteket.

A kapcsolat „dózisfüggő"

A második tanulmányban a kutatók 249 gyerek életútját követték végig a születésüktől fogva. Nyolc-kilenc év elteltével azt látták, hogy azoknak a gyerekeknek közel fele (48 százaléka) szenvedett valamilyen allergiától, akik nem éltek együtt életük első éveiben háziállatokkal. Egy kisállattal ez az arány már 35 százalékra, kettő vagy több kiskedvenccel pedig 21 százalékra csökkent.

A családi allergia egyik egyértelmű oka az, hogy nem tartanak otthon háziállatot Forrás: pexels.com

– magyarázza Hesselmar a New Scientist tudományos portának. – „A kutya és a macska jelenléte egyértelműen jó hatással van az immunrendszer védekezőképességének fejlődésére. Kijelenthető, hogy a családi allergia egyik egyértelmű oka az, hogy nem tartanak otthon háziállatot."

Erősödhet a gyerekek immunrendszere

Az allergiás megbetegedések, az asztma, a szénanátha vagy az ekcéma kialakulása a 20. század közepétől egyre emelkedő tendenciát mutat, ám még mindig nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza őket.

Hesselmar szerint azonban a háziállatok olyan mikrobákat hordoznak, amelyek erősítik az ember immunrendszerét és így a gyerekek kevesebb eséllyel válnak allergiássá

. Korábbi tanulmányok kimutatták az is, hogy hasonló védőhatást fejt ki az is, ha a gyerekek minél több időt töltenek együtt gyerektársaikkal, illetve ha sokat tartózkodnak a szabadban.