Teljesen elbúcsúznak az üvegházhatást okozó gázoktól

Costa Rica
Az egész ország energiaellátását megújuló energiaforrásokból fedezik
Vágólapra másolva!
A világon elsőként Costa Rica érte el a 99 százalékos megújuló energiahasználatot: 2014-ben már az egész ország energiaellátását szinte teljesen megújuló energiaforrásokból fedezte. Ám itt nem álltak meg. 2021-re szeretnének teljesen műanyag- és karbonmentesek lenni. A klímaváltozás ellen akár a legdrasztikusabb eszközökkel is felveszik a küzdelmet.
Vágólapra másolva!

Kitűnően hasznosítják a megújuló energiaforrásokat

Costa Rica a világ öt legzöldebb államai közé tartozik és 2021-re szeretne teljesen szén-dioxid mentessé válni. Már most vezető szerepet tölt be a megújuló energiaforrások terén, hiszen 2014 óta szinte az egész ország (annak a 99 százalékát) energiaellátását környezetbarát megoldásokkal oldják meg.

A világ öt legzöldebb állama között tartják számon Costa Ricát Forrás: 1996-98 Accusoft Inc., All Rights Reserved

Hála a tekintélyes méretű folyórendszereknek, a számtalan vízesésnek és a heves trópusi esőzéseknek,

kitűnően hasznosítják a vízenergiát, mint a leginkább elérhető természetes energiaforrást.

Ám emellett kiaknázzák a geotermikus hőt, a szélenergiát, a biomasszát és a napenergiát is. A megújuló energiaforrások használata nem mellékesen igen jót tesz a lakosság pénztárcájának is: a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően mintegy 21 százalékkal csökkentek a háztartások energiaköltségei.

Felismerték a természetben rejlő lehetőségeket

– mondta Joseph Eugene Stiglitz amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora. – A területeinek egyharmadát természetvédelmi területté nyilváníttatta, és szinte az összes, szükséges villamos energiáját a természetes vizeiből nyeri.

A vízesések energiáját is felhasználják Forrás: commons.wikimedia.org

A Costa Rica-i kormányzat már az 1980-as években felismerte, hogy a természeti adottságai milyen jelentős értéket képviselnek. Az évek során meg is tettek mindent azért, hogy ezeket a területeken megvédjék:

állatkerteket zártak be, erdőket telepítettek és egyre több védett területet hoztak létre.

A Costa Rica-i Villamosenergia Intézet (ICE) szerint a villamosenergia-termelés megújuló energiaforrásokra alapozása lehetővé tette, hogy az ország az üvegházhatást okozó gázok egyik legalacsonyabb arányát érje el a világon. És a folyamat itt még nem áll meg.

A legtöbb energiát a vízerőművek biztosítják

Az elmúlt négy évben Costa Rica az ország teljes villamosenergia szükségletét a folyók, a vulkánok, a szél és a napenergia felhasználásával tudta biztosítani. A Karib-tengerhez szorosan kapcsolódó Reventazón folyóra telepített vízerőmű 2016-ban kezdte meg működését, és mára a legnagyobb, ilyen jellegű létesítményként jegyzik Közép-Amerikában.

Az egész ország energiaellátását megújuló energiaforrásokból fedezik Forrás: thecostaricanews.com

Jelenleg ezen kívül még hat másik, kisebb teljesítményű vízerőmű, számos szélturbina és egy nagyobb naperőmű is üzemel az országban.

– írta legutóbbi jelentésében a Costa Rica-i Villamosenergia Intézet. – Ezeket követi a biomassza, és végül a legkisebb százalékban a napenergia.

Nem riadnak meg a drasztikus intézkedésektől sem

Az ország 2017. júniusában felvette a harcot az egyszer használatos műanyaggal is, és néhány éven belül, 2021-re teljesen műanyagmentessé kíván válni. Ettől kezdve a műanyagot száz százalékban újrahasznosítható vagy biológiailag lebontható, és nem kőolaj alapú alternatívákkal szeretnék helyettesíteni. A cél eléréséhez Costa Rica elnyerte az ENSZ Fejlesztési Programjának pénzügyi és technikai támogatását.

Kitűnően hasznosítják a napenergiát is Forrás: Joe Raedle/Getty Images

– jelentette ki Carlos Alvarado Quesada, Costa Rica nemrég hivatalba lépő, új miniszterelnöke. – Tudjuk, hogy titáni az a törekvésünk, hogy mi legyünk a világ első szén-dioxid mentes országa, ám mindent megteszünk a cél elérése érdekében.

A klímaváltozással drasztikusan harcba szálló országból a tervek szerint 2021-re teljesen kitiltanák a fosszilis tüzelőanyagokat, és elbúcsúznak nem csak a gázolajtól, hanem a benzintől is.

A közlekedési kultúra teljes átalakítása az egyik legjelentősebb kihívás, ám Costa Rica bízik abban, hogy a műanyag-és karbonmentességgel egy „erős üzenetet" küldhetnek a világnak.