Csalni próbáltak, de így is a vörösszárnyú keszeg lett az év hala

Vörösszárnyú keszeg, kifogott példány, hal, az év hala
Vörösszárnyú keszeg, kifogott példány
Vágólapra másolva!
Valaki nagyon azt szerette volna, hogy a sebes pisztráng nyerje el a Magyar Haltani Társaság év hala címét. Több mint 2000 érvénytelen szavazatot adott le a halra, de amikor a szervezők rájöttek a csalásra, a valódi voksok száma csak a harmadik helyre volt elég. 
Vágólapra másolva!

A 2019-es év hala szavazáson a vörösszárnyú keszeg 44, a szivárványos ökle 32, a sebes pisztráng pedig a szavazatok 24 százalékát gyűjtötte be. A Magyar Haltani Társaság szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint

valaki 2130 szabálytalan szavazattal próbált meg csalni a pisztráng javára,

de ezt még időben észrevették a szervezők.

Vörösszárnyú keszeg Forrás: Wikipédia / Készítette: George Chernilevsky

A győztes vörösszárnyú keszeg, amely a „Hej halászok, halászok" kezdetű népdalnak is főszereplője, egyike legszebb halainknak. Formás testét ezüstös pikkelyek fedik, alsó úszói pedig, köztük a

„szárnyai", azaz a mellúszói, általában élénkvörösek.

Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy táplálékát nem a mederfenéken, hanem a magasabb vízrétegekben, olykor a víz felszínén keresi. Kedveli az apróbb gerinctelen állatokat is, de táplálékának nagyobb részét növények, onalas algák, fiatal hajtások, rügyek, magvak teszik ki - írta a társaság.

A vörösszárnyú keszeg kedvelt élőhelyei a sekély, növényzetben gazdag állóvizek, a holtágak és mocsarak, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul. Magyarországon a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható.