Döbbenetes: az abortusz a vezető halálok a világon

abortusz
Picture released by Noticias Argentinas showing a huge baby dummy during a demonstration against the decriminalization of abortion, in Buenos Aires, on March 25, 2018. (Photo by Damian Dopacio / NOTICIAS ARGENTINAS / AFP) / - Argentina OUT
Vágólapra másolva!
2018. december 31-én a Breitbart.com tette közzé oldalán, hogy az abortusz volt 2018-ban a vezető halálok a világon, amely mintegy 41,9 millió áldozatot követelt. Itt természetesen csak a művi abortuszokat vették számításba, az egyéb okokból bekövetkezett vetéléseket nem.
Vágólapra másolva!

Bár a 2018-as hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, a statisztikai becslések (amelyek alapján például a világ népességét „valós időben” monitorozó Worldometers http://www.worldometers.info/ működik) alátámasztják ezt az állítást.

Sőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai még aggasztóbbak.

A WHO minimum évi 40-50 millióra becsüli az abortuszok számát, ami napi mintegy 125 000 művi vetélést jelent. A rendelkezésre álló adatok szerint 2010 és 2014 között átlagosan évi 56 millió abortuszt hajtottak végre, és valószínűsíthető, hogy ez a szám igaz a 2016-os évre is, amelyben megjelent a WHO tíz leggyakoribb halálok miatt világszerte bekövetkező halálozások számát összesítő grafikonja is.

A vezető halálokok 2016-ban Forrás: WHO

E szerint valóban igaz a döbbenetes adat, hogy az abortuszok száma nagyobb, mint a tíz vezető haláloké összesen.

Jelenleg a vezető két halálok – a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke – miatt nagyjából 15,2 millió ember veszti életét évente a világon. A főbb halálokok között szerepelnek még a tüdőbetegségek, a cukorbetegség és a közlekedési balesetek is.

Az abortusz esetében persze folyamatos a vita, hogy a magzatok elpusztítása beszámítható-e a globális halálozásokba. Itt a politikai és erkölcsi megfontolások ugyanolyan súllyal esnek latba, mint a biológiai/orvosi szempontok.

Abortuszellenes tüntetés Argentínában Forrás: AFP/Damian Dopacio

Az orvosi közösség általában nem tekinti önálló személyiségnek a magzatot, ezért nem tartja gyilkosságnak az elpusztítását és nem számítja az abortuszt a halálokok közé.

Nagyon sokan viszont azzal érvelnek, hogy a magzat is már önálló entitás, így az elpusztítása gyilkosságnak tekinthető.

Az abortusz melletti és elleni érveknek még a felsorolására sincs lehetőség e rövid cikkben, de azt azért kijelenthetjük, hogy az abortuszok számával kapcsolatos adatok elég ijesztőek a világ halálozási adatainak tükrében.