Szokatlan feladatot kapott a most felfedezett egyiptomi erőd

Berenike
Az erőd most felfedezett falai a Vörös-tenger mentén
Vágólapra másolva!
Ez a 2300 éves egyiptomi erőd szokatlan feladatot kapott: egy olyan kikötő őrzésével bízták meg őket, ahonnan elefántokat küldtek a háborúba. Az amerikai régészek a Vörös-tenger partján bukkantak a Berenike névre hallgató, védő erőd maradványaira.
Vágólapra másolva!

A híres egyiptomi dinasztia stratégiai pontként építtette

Az erőd a Ptolemaida dinasztia, másképpen Lagida dinasztia korában épült. A hellenisztikus királyi család majdnem háromszáz éven keresztül irányította Egyiptomot, Krisztus előtt 305–30-ig. I. Ptolemaiosz egyike volt Nagy Sándor, makedón tábornokainak, akit kinevezett Egyiptom szatrapájának, tehát tartományi kormányzójának. A dinasztia tagjait az egyiptomiak is hamar elfogadták a független Egyiptom fáraóinak utódaként. Az ekkoriban épült erődítmények épp ezért olyan jelentősek.

Az erőd most felfedezett falai a Vörös-tenger mentén Forrás: Picasa

– mondta Marek Woźniakand Joanna Rądkowska régész, az Antiquiti című tudományos folyóiratban publikált cikk kapcsán. – Az épület sarkain tornyok épültek, és a falak összekapcsolódásánál stratégiai helyeket alakítottak ki.
Az erőd dupla falakból álló, nyugati része befelé néz, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a védők különösen aggódnak az ilyen irányú támadás miatt.

Tudatosan gyűjtötték és hasznosították az esővizet

A Berenike-erőd legnagyobb és legerősebb része egy mintegy 160 méter hosszú és 80 méter széles. Itt kapott helyet három, nagyobb udvar és számos, kapcsolódó épület, amelyek egy zárt, erős komplexumot alkotnak.

– mutatott rá a kutató. – Az elképesztően csodálatos, jól felépített erődítmény belső tereit homokkal szórták le.

I. Ptolemaiosz egyike volt Nagy Sándor, makedón tábornokainak Forrás: Creative Commons Attribution/Marie-Lan Nguyen

Az erőd kapuján belül a régészek találtak még egy sziklába vájt kutat, jól kiépített csatornát és egy medencét, amelyben valószínűleg ák a felszín alatti vizeket és az esővizet gyűjtötték össze, tárolták és osztották el.

– hangsúlyozta a szakember. – Az esővíz elvezetésének és összegyűjtésének a ténye azt sugallja, hogy a Berenike akkoriban nedvesebb éghajlatú lehetett, mint ma.

Innen koordinálták a háborús elefántok szállítását

Az erőd északi védőfalának déli oldalán felfedeztek egy korabeli szemétlerakót is, benne égetett anyagból készült figurákkal, érmékkel és egy elefánt koponyájával.

– mondta Woźniak. – Talán ennek az az oka, hogy néhány erődöt nagyon rövid idő alatt le is bontottak.
A kutatók megjegyezték, hogy a Ptolemaida dinasztia szívesen épített erődöket a városaik és a királyságuk határainál, hiszen soha nem tudhatták pontosan, hogy a helybéliek hogyan reagálnak majd az uralkodók jelenlétére.

A háborúban gyakran alkalmaztak egykor elefántokat Forrás: commons.wikimedia.org

A történelmi feljegyzések szerint Berenike erődje a Vörös-tenger mentén épített kikötők láncolatának fontos részét képezte, ahonnan segítették és koordinálták a háborús elefántok szállítását Ptolemaiosz seregeinek.

Néhány éve a genetikai kutatások ugyanis kimutatták, hogy a dinasztia tagjai nagy valószínűséggel Eritreaból, Kelet-Afrikából importálták elefántjaikat.

A rómaiak korában fontos kereskedelmi központ lett

A ptolemaida királynőket – akik közül jó néhány férjeik nővére volt – kivétel nélkül Kleopátrának, Arszinoénak vagy Berenikének nevezték.

A leghíresebb királynő, a dinasztia utolsó királynője, a minden más, ezen a néven szereplő elődjénél híresebb VII. Kleopátra volt.

Kleopátra és Antonius (Lawrence Alma-Tadema festménye, 1883) Forrás: commons.wikimedia.org

Nagy Sándor tábornokának egyenes ági leszármazottja robbantotta ki a Julius Caesar és Pompeius közötti, később Octavianus és Marcus Antonius közötti politikai harcokat.

Kleopátra öngyilkossága után (Krisztus előtt 30-ban) Egyiptom behódolt Rómának, és Berenike kikötője a kereskedelem egyik fő központjává vált.

Számos bizonyíték utal arra, hogy az elsőtől a hatodik századig összekötötte Görögországot és Olaszországot a déli területekkel, Indiát és a Maláj-félszigetet, Etiópiát és Kelet-Afrikát.